Je bedrijf verduurzamen? 5 tips

afvalcontainer

Wil je je bedrijf verduurzamen en heb je veel bedrijfsafval? Je bedrijf verduurzamen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld slimmer inkopen waardoor je minder hoeft weg te gooien en gebruik maken van afvalcontainers voor alle verschillende afvalstromen. In dit artikel vind je 5 tips om je bedrijf te verduurzamen en je afval te verminderen.

Extra tip: zorg ervoor dat je voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een afvalcontainer bij MilieuServiceNederland.nl regelt, zodat alle afvalstromen bij de bron gescheiden kunnen worden.

1. Gebruik producten die hergebruikt kunnen worden

Minder weggooien begint bij slimmer inkopen. Door zo min mogelijk producten te kopen die je maar één keer kunt gebruiken, creëer je minder afval. Denk hierbij aan het vervangen van wegwerpservies door echt servies en wasbare servetten in plaats van papieren wegwerp servetten. Kies voor producten die je vaker kunt gebruiken, of producten die goed te recyclen zijn.

2. Koop zoveel mogelijk producten in grootverpakking

Als alle producten apart verpakt zijn, heb je veel meer verpakkingsmateriaal nodig wat je ook allemaal weggooit. Door zoveel mogelijk producten in bulk of grootverpakking te kopen verminder je ook de hoeveelheid afval. Koop producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, of kies voor producten met herbruikbaar verpakkingsmateriaal zoals glas. 

3. Betrek je medewerkers bij het verminderen van afval

Je kunt niet in je eentje ervoor zorgen dat je hele bedrijf duurzamer met afval omgaat. Daar heb je al je werknemers bij nodig. Betrek ze daarom vroegtijdig bij je plan om de hoeveelheid afval terug te dringen, en laat ze ideeën aandragen hoe dat gerealiseerd kan worden. Niet alleen heb je dan een gedeeld doel, maar maak je ze ook deelgenoot van het proces om de hoeveelheid afval te verminderen. 

4. Haal prullenbakken weg bij werkplekken

Prullenbakken maken het lastiger om afval te scheiden. Iedereen gooit immers al zijn afval, ongeacht of het herbruikbaar is of niet, in zijn eigen prullenbakje. Door de losse prullenbakken weg te halen en te vervangen door een aantal containers waar het afval gescheiden in kan worden verzameld help je mee waardevolle grondstoffen te winnen en hergebruik mogelijk te maken. 

5. Zorg voor een goed afvalsysteem

Naast de losse containers op de werkplek wil je ook dat het afval goed kan worden afgevoerd. Je kunt om het afval uit al die kleinere containers te verzamelen voor elke afvalstroom aparte rolcontainers gebruiken. Je hebt rolcontainers voor bijvoorbeeld papier en karton, glas en chemisch afval.