Je bedrijf zit in de problemen: wat nu?

Wanneer je bedrijf financieel in de problemen zit, ben je niet te benijden. Een dergelijke situatie is meer dan vervelend, want je hele leven komt op de kop te staan. Maar wat zijn je optie als je bedrijf in slecht weer zit? Wat kun je om tijdig een faillissement aanvragen te voorkomen? Onderstaande tips en adviezen helpen je verder!

Maak een overzichtelijke administratie

Een van de beste acties die je kunt ondernemen als je bedrijf in zwaar weer zit, is om een heldere en overzichtelijke financiële administratie te maken. Breng over de afgelopen maanden de omzet, marges, voorraden, crediteuren en debiteuren precies in kaart. Zo krijg je een overzicht waar de tekorten zitten. Als de administratie op orde is, kun je snel en eenvoudig ratio’s berekenen, zoals de liquiditeit, kun je ook direct hulp inschakelen als dat nodig is en de schade zo beperkt mogelijk houden.

Stimuleer de cashflow waar mogelijk

Debet- en credit geldstromen moeten in een bedrijf zoveel mogelijk in evenwicht zijn om de liquiditeit positief te houden. Als je inkomsten minder worden, maar de vaste lasten gewoon doorgaan, is het zaak om te zorgen voor zoveel mogelijk cashflow. Want een faillissement aanvragen is wel het laatste wat je wilt. Er moet geld in het laatje komen om de doorlopende lasten – zoals loonkosten, huur van het bedrijfspand en belastingen – te kunnen afdragen. Dit kan op uiteenlopende manieren. Probeer bijvoorbeeld om zoveel mogelijk te blijven verkopen, ook al is het tegen kleinere marges. Zo komt er geld binnen om je rekeningen te blijven betalen. Zorg er verder waar mogelijk voor dat de vaste lasten omlaag gaan. Houd bijvoorbeeld kleinere voorraden aan dan je normaliter zou doen. Verkort de betalingstermijn van je klanten en betaal leveranciers waar mogelijk iets later. Verder kun je ingrijpen op de vaste lasten door bijvoorbeeld een goedkoper pand te huren, te besparen op personeelskosten (minder personeel) en eventueel andere, goedkopere leveranciers te kiezen.

Zoek snel hulp

Tal van ondernemers schamen zich voor hun financiële problemen en durven daarom niet om hulp te vragen. Hierdoor verergeren de problemen. Zoek daarom in een vroeg stadium hulp van een financieel expert, die je kan helpen om een dreigend faillissement af te wenden. Een bemiddelaar en financieel expert zal met jou eerst naar de mogelijkheden kijken om tot een overname of fusie te komen, of jouw onderneming gecontroleerd af te bouwen. Als bovengenoemde opties niet kunnen, dan is een faillissement aanvragen onvermijdelijk.