Kies de opleiding die het beste bij jou past

Dat je niet weet wat voor opleiding je wilt gaan doen is helemaal niet raar. Er is een enorme keuze als het gaat om studies en het is soms lastig te bepalen welke opleiding nou echt goed bij je past. Daarom zijn er ook een hoop jongeren die na een jaar alsnog kiezen voor een andere opleiding. Er zijn meer dan 1200 studies en 3000 opleidingen waar jij uit kunt kiezen. Het vinden van de juiste opleiding is een grote stap in je carrière. Je zult op basis van je opleiding namelijk later een baan gaan zoeken die je voor een lange periode zult

gaan doen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de juiste opleiding te vinden.

Het kiezen van de juiste opleiding

Ondanks dat het misschien niet meteen lukt om de juiste studie te kiezen zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans dat je de juiste studie kiest te vergroten. Het is natuurlijk ook niet erg om een aantal jaar later alsnog voor omscholing te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld vragenlijsten invullen die je helpen bij het maken van je studiekeuze. Wanneer je met twijfels rondloopt, kun je meerkeuzevragen beantwoorden die je uiteindelijk een uitslag zullen geven. Dit zal vaak niet één studie zijn, maar meerdere opleidingen die passen bij de antwoorden die je hebt gegeven. Natuurlijk kun je zelf ook op je gevoel afgaan.

Als jij interesse hebt in bepaalde vakken of beroepen is het slim om een opleiding te kiezen die hier bij past. Ook is het belangrijk dat je iets kiest waar je goed in bent en denkt lang iets mee te willen doen. Door op deze manier verschillende opleidingen af te strepen zullen er nog maar een aantal opleidingen overblijven. Wanneer je nog 5-10 opleidingen over hebt, kun je je verdiepen in deze studies en de opleidingen vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de vakken die je krijgt, wat voor banen je er later mee kunt krijgen en wat de vereisten zijn om de studie te kunnen volgen.

Voor wanneer moet je je hebben ingeschreven?

Wanneer jij moet weten welke opleiding je wilt gaan volgen is afhankelijk van het niveau dat je wilt gaan doen. Zo zul jij bij het Mbo bijvoorbeeld voor 1 april een keuze moeten hebben gemaakt. Dit terwijl je bij een Hbo of universitaire opleiding de tijd hebt tot en met 1 mei. Echter is hier ook nog een verschil in de studies. Als jij een numerus fixus studie wilt gaan doen zul je al enkele maanden eerder moeten weten wat voor studie je wilt gaan doen. Bij een numerus fixus studie zal er namelijk een selectie worden gemaakt van de studenten. Niet iedereen zal de studie kunnen volgen en je zult dan ook aan meerdere eisen moeten voldoen. Vaak zul je ook nog enkele toetsen moeten maken of vrijwilligerswerk doen. Je kunt je aanmelden via studielink. Begin er op tijd aan om problemen te voorkomen.