Laadpaal vergelijken

Heb je een elektrische auto, of ben je van plan die aan te schaffen? Dan is het van belang een elektrische laadpaal beschikbaar te hebben om de auto op te laden. Het hebben van een laadpaal thuis heeft vele voordelen. Zo is het op termijn voordeliger doordat je minder betaald voor de stroom en heb je altijd een laadpaal beschikbaar. Wil je een laadpaal kopen? Dan is het goed te weten welke mogelijkheden er voor een laadpaal zijn.

1-fase of 3-fase

Bij de aanschaf van een laadpaal kun je kiezen tussen een 1-fase en een 3-fase variant. Bij een 1-fase laadpaal gaat de stroom door een fasedraad en een nuldraad, bij een 3-fase laadpaal gaat de stroom door drie fasedraden en een nuldraad. Hierdoor laadt een 3-fase laadpaal sneller op.

Waar moet de laadpaal komen

Kies van tevoren waar je de laadpaal wilt plaatsen. Bepaal of je het laadpunt tegen de muur wilt hebben of als laadpaal. Houd hierbij rekening met de afstand tussen de auto en de laadpaal.

On- of offline laadpaal

Je hebt de keuze tussen een on- en offline laadpaal. Een online laadpaal heeft vele voordelen maar is vaak iets duurder dan offline laadpalen. Een offline laadpaal begint te laden zodra de stekker wordt aangesloten en stopt als deze eruit gehaald wordt. Een online laadpaal geeft je daarbij extra mogelijkheden zoals inzicht in bijvoorbeeld de stroomkosten, laad geschiedenis en je kunt een online laadpaal op afstand bedienen.

Vergunning aanvragen

Een laadpaal op eigen terrein met een eigen woning mag zonder vergunning geplaatst worden. Heb je geen eigen terrein of wil je de laadpaal op gemeentegrond laten plaatsen? Dan zul je een vergunning moeten aanvragen voor een publieke laadpaal bij de gemeente. De gemeente moet de aanvraag goedkeuren. Voor een publieke laadpaal geldt wel dat je er geen kenteken voor mag aanvragen en dus iedereen met een elektrische auto er gebruik van mag maken.

Heb je een huurwoning? Vraag dan eerst toestemming aan de verhuurder.

Laadpaal openbaar maken

Heb je de laadpaal op eigen terrein staan? Dan kun je ervoor kiezen om je laadpaal openbaar te maken. Zo kun je de gemaakte kosten voor de aanschaf van de laadpaal terugverdienen. Dan komt de laadpaal op een lijst te staan met openbare laadpalen. Op deze manier kan iedereen met een elektrische auto – tegen betaling – gebruik maken van de laadpaal en verdien jij wat bij.

Het kan handig zijn om te kiezen voor een dubbele lader, dan heb je altijd een laadpunt beschikbaar voor klanten en bezoekers. Dit is overigens ook handig als je thuis zelf twee elektrische auto`s hebt.

Kosten laadpaal thuis

De kosten voor het laten plaatsen van een laadpaal thuis kan erg verschillen. Ga je zelf de laadpaal plaatsen? Dan zul je besparen op de arbeidskosten van een elektricien en betaal je enkel voor de laadpaal zelf. De kosten voor een laadpaal kunnen erg verschillen, dit ligt aan de soort laadpaal. Laat je de laadpaal plaatsen door een professional? Dan zul je ook een arbeidstarief moeten betalen, dit ligt gemiddeld tussen de €45 en €70 per uur. Via MyGo vind je eenvoudig een professionele elektricien in jouw buurt.