Minder stroom verbruik met de tijdschakelaar

Sinds de energiecrisis zijn de meeste mensen veel bewuster bezig met het stroom verbruik. Op allerlei manieren wil men het energieverbruik omlaag brengen. Een van de mogelijkheden om op stroom te besparen is om een tijdschakelaar te gebruiken. Een handig en praktisch apparaatje met een ingebouwde timer waarmee je automatisch op de ingestelde tijdstippen apparatuur of verlichting kunt in- en uitschakelen.

Met een tijdschakelaar bespaar je heel eenvoudig

Dag in dag uit gebruiken we een enorme hoeveelheid elektrische apparaten. Naast de apparatuur in de keuken, de wasmachine en droger, hebben we ook nog de TV, de laptop, spelcomputer, de stofzuiger, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Al deze apparatuur verbruiken een grote hoeveelheid stroom. Van veel van deze apparatuur laten we uit gemakzucht ook de stekker meestal in het stopcontact zitten of we laten ze in stand-by modus staan.

Dit geldt ook voor de lampen in ons huis en in de tuin. Vaak worden ze gewoon vergeten en branden ze dus onnodig lang. Met een tijdschakelaar kun je dit onnodig stroomverbruik tegen gaan. Met de energiekosten van vandaag de dag kan je hiermee dus eenvoudig geld mee besparen.

Wanneer is een tijdschakelaar interessant?

Het gebruik van een tijdschakelaar is interessant voor lampen of apparaten, die je slechts een beperk deel van de dag in gebruik hebt. Je kunt er ook mee voorkomen dat apparaten onnodig aan of in stand-by modus staan. Voor apparaten die altijd aan moeten staan, zoals de Cv-ketel, koel- en vrieskast, is hij niet geschikt.

De voordelen van een tijdschakelaar op een rijtje

Naast dat je met een tijdschakelaar bespaart op energiekosten, biedt hij ook andere voordelen.

  • Allereerst de besparing op energiekosten. Door apparatuur zoals de televisie met de tijdschakelaar echt uit te zetten, bespaar je meer dan je misschien zou denken. Wist je dat een TV alleen al op jaarbasis ongeveer 35 euro aan stroom verbruikt in stand-by modus?
  • Een tijdschakelaar is ook besparend bij het opladen van elektronische apparatuur, zoals bijvoorbeeld je smartphone. Veel mensen laden deze in de nachtelijke uren op. Hij ligt dan onnodig lang aan de oplader. Door een tijdschakelaar te gebruiken, verbruikt de oplader na de ingestelde tijd geen stroom meer.
  • Met een tijdschakelaar kun je ook een lichtplan maken. Zo laat je de lampen alleen branden als het nodig is. Je kunt ook lampen in de avonduren automatisch aanzetten terwijl je niet thuis bent. Dit heeft een afschrikkende werking tegen inbrekers.

Tip: Bespaarbazaar