Ongeremd buiten zitten op je eigen vlonder

vlonder

En je zou het niet zeggen, maar die ervaring wordt nóg comfortabeler wanneer je de constructie helemaal zelf hebt opgebouwd! Ja, eventueel met hulp, natuurlijk.

We willen maar zeggen dat jij volledig bepaalt hoe de houten ondergrond van je terras eruit komt te zien. Deze kun je namelijk heel gemakkelijk zelf ontwerpen. Wanneer je voor een standaard vorm kiest, is ontwerpen er eigenlijk niet eens bij. Nauwkeurig opmeten echter wel!

Waarom een vlonder, horen we je vragen door je monitor of telefoontoestel heen? Nou, deze geeft van alle mogelijkheden een schitterende natuurlijke uitstraling. Bovendien heb je niet, zoals met tegels, last van opspringend onkruid. Maar daar komen we zo op. Het eerste wat je gaat doen is namelijk:

Meten

Weet jij al hoe lang en breed jouw vlonder precies moet gaan worden? Dan kun je de onderdelen voor je constructie eenvoudig op maat bestellen! Kies voor een stevige houtsoort, zoals meranti hout, om van de hoogste kwaliteit verzekerd te zijn. Je vlonder ligt immers jaar in jaar uit buiten en moet daarom tegen een stootje kunnen.

Kies de specifieke kleur in ieder geval niet uit met behulp van een papieren dan wel online catalogus. De tinten kunnen namelijk behoorlijk verschillen van de werkelijkheid.

Ruimte

Houd een constante tussenruimte aan van zes à acht millimeter aan tussen alle planken en balken. Bij dalende en stijgende temperaturen kan het hout immers ‘werken’ (uitzetten of krimpen). Door deze tussenruimte mee te nemen in je berekeningen ben je te allen tijde hierop voorbereid.

Ondergrond

Zorg dat de ondergrond stevig is door drainage aan te leggen, ofwel te bouwen op een aflopend oppervlak. Zo kan je vlonder niet wegzakken doordat de bodem te drassig wordt, aangezien de geperforeerde buizen het overtollige grondwater opnemen en afvoeren.

Onderbalken

Wat je ook doet, houd je altijd aan het geadviseerde aantal onderbalken. Het is beter om er te veel dan te weinig te hebben! Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de gekozen houtsoort. Laat je hierover uitvoerig informeren door een deskundige en wees er zeker van dat deze onderdelen niet kunnen bewegen. Plaats ze bovendien steevast op gelijke hoogte.

Eerste plank

Ligt de eerste plank haaks en recht? Hartstikke mooi! Zolang de opbouw van het onderstel perfect verlopen is, hoort het met de rest dan automatisch ook goed te komen. Want ligt er één plank scheef, dan zal dat ook gelden voor iedere volgende. Wanneer je er zeker van bent dat de eerste recht ligt, zet je die vast met speciale vlonderschroeven.

Volgende planken

Weet je nog dat we het hadden over die vaste tussenruimte van zes à acht millimeter? Gebruik speciale t-stukjes van het juiste formaat om de houten planken dusdanig van elkaar te scheiden.

Laatste plank

Als alle eerdere planken eenmaal recht liggen, is de laatste een peulenschil. Die mag je net als de eerste stevig vast schroeven, zodat de planken niet meer kunnen bewegen.

Randen

De ondergrond kunnen zien haalt een heleboel charme van je vlonder af. Dat verhelp je simpelweg door overgebleven planken te gebruiken als rechtopstaande randen, die eveneens met zes tot acht millimeter tussenruimte geplaatst worden!

Klaar!

De klus zit erop, het is tijd om je terras op te ruimen, schoon te vegen en in te richten! Laat nu die zomer maar komen, zodat je heerlijk mag genieten van je noeste arbeid.