Port kopen? Dit zijn de mogelijkheden

Port, de iconische versterkte wijn uit Portugal, is geliefd om zijn rijke smaken en zoetheid. Het kopen van port biedt een scala aan keuzemogelijkheden, elk met unieke eigenschappen en smaakprofielen. In dit artikel zullen we de verschillende mogelijkheden bespreken om port kopen, zodat je de perfecte fles kunt vinden die bij jouw smaak en gelegenheid past.

Tawny port kopen

Tawny port is een van de meest populaire stijlen van portwijn als het aankomt op port kopen. Wat Tawny port uniek maakt, is het verouderingsproces in houten vaten, wat resulteert in een amberkleurige wijn met complexe noten van noten, karamel en gedroogd fruit. Tawny port kan zowel jong als oud zijn en wordt vaak gelabeld met verouderingsaanduidingen, zoals 10, 20, 30 en 40 jaar. Deze aanduidingen geven aan hoelang de wijn heeft gerijpt voordat hij wordt gebotteld. Tawny port is ideaal voor wie van een diepere, nootachtige smaak houdt en kan zowel als aperitief of na de maaltijd worden genoten.

Ruby port is ook zeker een aanrader

Ruby port is een van de jongste stijlen van port en wordt meestal na slechts een paar jaar rijping in de fles gebotteld. Het is herkenbaar aan zijn dieprode robijnrode kleur en heeft levendige fruitige smaken, met tonen van bessen en kersen. Ruby port is meestal zoet en kan variƫren in zoetheidsgraad, van eenvoudige Ruby tot de meer complexe Reserve Ruby. Het is een uitstekende keuze voor wie van een frisse en fruitige port houdt. Ruby port wordt vaak gedronken als aperitief, bij desserts of als digestief. Kortom, Ruby port kopen is zeker een goede keuze.

Vintage port is ook heerlijk

Vintage port is een van de meest gewaardeerde en exclusieve stijlen van port. Het wordt uitsluitend gemaakt van druiven uit een enkel uitzonderlijk oogstjaar en ondergaat een langere rijping in de fles dan andere soorten port. Vintage port wordt pas na twee jaar vatrijping gebotteld en moet vervolgens verouderen in de fles gedurende vele jaren voordat hij wordt geopend. Deze wijn staat bekend om zijn complexe smaakprofiel, met aroma’s van donker fruit, kruiden en chocolade. Vintage port is een uitstekende keuze voor speciale gelegenheden en kan decennia bewaard worden voordat hij wordt genoten.

Late Bottled Vintage (LBV) port

Late Bottled Vintage (LBV) port is afkomstig van een enkel oogstjaar en wordt langer in houten vaten gerijpt dan Ruby port waardoor veel mensen kiezen voor deze port kopen. LBV port biedt een vergelijkbare kwaliteit en smaak als Vintage port, maar is toegankelijker in prijs en kan sneller gedronken worden. Het heeft een diepere en complexere smaak dan Ruby port, met tonen van rijp fruit en kruiden. LBV port is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar de kwaliteit van Vintage port zonder de lange wachttijd.

Witte port kopen is ook aan te raden

Witte port kopen is een verfrissende en lichtere versie van traditionele rode port. Het wordt gemaakt van witte druiven en heeft een heldere kleur en levendige smaken van citrusvruchten en noten. Witte port wordt vaak geserveerd als aperitief en is een geweldige keuze voor warme zomerdagen. Het kan ook worden gebruikt in cocktails en mixdrankjes, waardoor het een veelzijdige keuze is.

Weet je nog steeds niet wat het beste bij je past? Dan kan je het vragen aan de experts van Best Bottles.