Weet jij wat het verschil is tussen een schuimblusser en poederblusser? De namen geven het natuurlijk al een beetje weg. Een schuimblusser werkt op vloeibare basis en een poederblusser niet. Maar uit welke karakteristieken vallen de twee nog meer te onderscheiden? Mocht je eraan denken om een bestrijdingsmiddel aan te schaffen, dan is het natuurlijk goed om te weten welke van de twee het beste voor jou schikt! Ben jij benieuwd naar deze verschillen? Lees dan vooral verder!
Grote branden of beginnende branden?
Gaat het om een beginnende of grotere brand? Een beginnende stof -of vloeistofbrand kan gezien worden als een AB brand waarbij er wordt aangeraden een schuimblusser te gebruiken. Deze vuren ontstaan vaak door middel van bijvoorbeeld papier, hout, benzine of aceton. Grotere BC branden kunnen naast gasbranden vanuit dezelfde brandsoorten ontstaan. Door een groter blusvermogen raden wij hier een poederblusser voor aan. Beide blussers zorgen voor een filmlaag waardoor het contact tussen vuur en zuurstof wordt verminderd en deze sneller dooft. Om nevenschade te voorkomen bij bijvoorbeeld elektronische apparatuur wordt een schuimblusser aangeraden, gezien het stof van een poederblusser gemakkelijker het apparatuur kan binnendringen.
Hoe schadelijk is een schuim -of poederblusser?
Gelukkig zijn de stoffen van zowel een schuim -of poederblusser niet schadelijk voor jou en je omgeving! Een schuimblusser bestaat namelijk uit een soort vloeibare zeep, waarbij je net als een reguliere zeep alleen irritatie bij je ogen zou kunnen krijgen. Pas hier dus wel mee op! Het stof van een poederblusser bestaat uit natriumbicarbonaat en kaliumcarbonaat. Dit is niet schadelijk, maar het kan wel voor een laxerend effect zorgen. Als je hier gevoelig voor bent is het aan te raden om je hier te allen tijde tegen te beschermen. Dit kun je het beste doen met behulp van een beschermende bril en/of mondkapje.
Een schuim -of poederblusser kopen?
Denk je erover na om schuimblussers of poederblussers aan te schaffen? Dit kan tegenwoordig gemakkelijk en snel online! Bij diverse webshops vind je al gauw een ruim aanbod aan gecertificeerde brandblussers voor een lage prijs. Zo is de keuze aan jou om een blusser van twee, negen of 12(!) liter aan te schaffen. Want tja, je kunt nooit voorbereid genoeg zijn, toch? Het is tegenwoordig erg voorkomend in vele huishoudens om beschermmiddelen als deze tot je beschikking te hebben. Ben jij ongeacht deze informatie toch nog niet geheel zeker over je keuze? Twijfel dan niet om op diverse websites te kijken, zoals De Werk Veiligheidswijzer.