Slotbouten vergelijken

slotbouten

Iedere constructie van hout moet stevig in elkaar zitten. Zeker wanneer deze de wind en andere elementen moeten doorstaan of flinke gewichten aan dienen te kunnen.

Denk hierbij aan houten speeltoestellen of blokhutten. Voor vlonders zijn speciale schroeven ontwikkeld, maar ook voor de betrouwbaarheid daarvan kun je slotbouten inzetten. Het is namelijk niet zo gemakkelijk om deze verbindingsstukken zomaar los te krijgen. Een deel van de bout is namelijk vierkant en die gaat recht in een uitsparing met dezelfde vorm, zij het ietsje breder. De onderkant bestaat uit een cilinder met schroefdraad, waar een moer omheen gaat. De kop is volledig glad, zodat je er geen boormachine of schroevendraaier op kunt zetten om de slotbout los te draaien. Dit staat tevens mooi bij de afwerking van je constructie.

Nu je een beetje weet wat een slotbout is, gaan we iets dieper in op de verschillende soorten die er zijn en hun eigenschappen. Zo wordt het voor jou een stuk gemakkelijker om het juiste type te vinden en te bestellen!

Verzinkte slotbouten

Wanneer je voor echte stevigheid wilt gaan, kies je voor verzinkte slotbouten. Dit is de sterkste soort die er te verkrijgen is. Daarom gebruik je die liever ook wanneer je een zware constructie op poten zet. Net als andere slotbouten zijn ook de verzinkte varianten in verschillende formaten leverbaar. Er kleeft helaas wel een klein nadeel aan: raakt de zinklaag beschadigd, dan kunnen deze koppel onderdelen oxideren. Dat gebeurt niet wanneer je ze voorzichtig monteert en daarbij de zinklaag intact laat.

RVS slotbouten

Iets minder stevig dan zijn voorganger, maar niet minder praktisch. Zeker niet aangezien roestvrijstaal In Nederland tot de meest gebruikte staalgroep behoort! Ze zijn volledig voorzien van schroefdraad en oxideren absoluut niet. Wat er ook gebeurt met je slotbouten van rvs, ze blijven er altijd mooi uit zien. Verschillende weersomstandigheden en normale chemische aantasting zullen deze bouten niet weten te beschadigen.

Zwarte slotbouten

Hiermee heb je eigenlijk het beste van twee werelden. Vind je het heel belangrijk dat je slotbouten stevig en corrosiebestendig zijn, dan heb je aan deze zwarte exemplaren hele goeie. Ze zijn namelijk gemaakt van ijzersterk verzinkt staal. Maar dat is nog niet alles! Omwille van hun uitstraling zijn zwarte slotbouten namelijk ontzettend populair. Daar kun je waarschijnlijk wel een voorstelling bij maken.

Het prepareren van het gat waar de slotbouten in komen te zitten is een secuur werkje. Heb je er bijvoorbeeld eentje met een diameter van 10 mm? Dan moet de boor precies één millimeter breder zijn. Zolang je van dat principe uitgaat, is het aanbrengen van slotbouten een makkie!