Stappenplan bij een verslaving

Wanneer je echt je best wilt doen om van je verslaving af te komen, dan is hulp erg nuttig. Vaak wordt er stappenplan gebruikt waarbij je langzaamaan van de verslaving af geholpen kunt worden. Daarnaast kan het ook zijn dat je in een afkickkliniek in Nederland of het buitenland wordt opgenomen. Dit wordt in de meeste gevallen pas gedaan wanneer je jarenlang verslaafd bent aan een middel. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt want de meeste mensen zitten niet op een kliniek te wachten.

Op deze manier kun je van de drank afkomen

Het afkicken alcohol begint natuurlijk met het accepteren van de situatie. Een van de belangrijkste dingen die voor een behandeling noodzakelijk zijn is de acceptatie van het probleem en het willen werken aan een verbetering of het afkicken. Mensen die in de ontkenningsfase zitten willen vaak nog niet geholpen worden. Een behandeling op dat moment is dan vaak ook niet effectief. Wel kunnen begeleidende gesprekken helpen bij het accepteren en zo kan er dan uiteindelijk toch over worden gegaan tot een behandeling. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een afkickkliniek wanneer mensen moeite hebben met het accepteren van de situatie. Tijdens de behandeling wordt er onderzocht hoe het zover heeft kunnen komen en waardoor de verslaving is ontstaan.

Wat wordt er gedaan tijden de behandeling?

Een situatie kan meerdere keren in het leven voorkomen en dan wordt het weer moeilijk om de drank te weerstaan. Echter kunnen professionals je goede handvatten geven waardoor jij het zelf onder controle kunt houden. Uiteindelijk ben jij de persoon die het werk moet doen. Een langdurige verslaving kan ook nog eens verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het risico op schade aan de lever wordt vergroot door overmatig drank gebruik. Echter kan er bij zowel alcohol als drugs veel schade aan de hersenen worden gedaan. Vaak zijn er maar kleine triggers nodig waardoor mensen een terugval krijgen. In het begin van de behandeling is het redelijk normaal om een terugval te krijgen. Echter wordt er meestal toch wel na 1 jaar van je verwacht dat je dit kunt voorkomen. Soms zijn er meerdere trajecten nodig om uiteindelijk het doel te kunnen behalen. Hiervoor hoef je jezelf niet te schamen want je doet je best!

Hulp bij het afkicken van wiet

Veel mensen in Nederland gebruiken wiet om tot rust te komen of de pijn te verzachten. Het afkicken wiet project begeleid mensen om van deze verslaving af te kunnen komen. In veel gevallen is er ontkenning doordat veel mensen in de omgeving ook wiet gebruiken. Echter is het wel nodig dat je accepteert dat je een verslaving of probleem hebt om een succesvolle behandeling te ondergaan. Bij een verslaving aan wiet is het vaak nodig dat mensen worden opgenomen in een afkickkliniek. Ook zal er vaak afscheid genomen moeten worden van mensen die gebruiken omdat jij anders zelf de verleiding ook niet kunt weerstaan. Het is belangrijk dat je bij terugkomst een goede leefomgeving hebt die jou steunt en die zelf niet gebruiken in jouw bijzijn of helemaal nergens aan verslaafd zijn.