Tips om je hypotheek te vergelijken

Als je bezig bent met het kopen van een huis dan zul je vast al bezig zijn met het zoeken van de geschikte hypotheek. Helaas is het vrij ingewikkeld en word het ook zeker niet makkelijk voor je gemaakt. Door alle verschillende opties van hypotheekverstrekkers is het lastig om te bepalen wat een hypotheek nou geschikt maakt voor jou. Daarom geef ik in deze blog een aantal tips om het afsluiten van een hypotheek voor jou gemakkelijker te maken!

Tip 1: Zoek alle benodigde informatie

Wanneer je aan de slag gaat met je hypotheek, is het belangrijk dat je alle nodige informatie die het is bij elkaar gaat rapen. Denk aan de volgende dingen:

  • Jaarsalaris 
  • Bruto inkomen
  • Schulden
  • Huiswaarde van het huis die je wil kopen
  • Eventueel gespaard geld en geschenken
  • Alle benodigde gegevens voor jou en eventueel jouw partner (denk aan BSN, geboortedatum etc.)

Zodra je dit allemaal bij elkaar hebt gevonden dan is het tijd om de juiste hypotheek te gaan zoeken.

Tip 2: Hypotheek zoeken

Dan is het tijd om de juiste hypotheek te gaan zoeken. Dit kan op verschillende manier: Je kan bijvoorbeeld zelf op zoek gaan en alles googelen. Let op: dit kost veel onnodige tijd. Je kan je hypotheek vergelijken op een vergelijkings- en tevens adviseurssite zoals Hypotheek 24. Hier kan je met de hulp van een hypotheekadviseur aan de slag gaan met jou hypotheek. 

Tip 3: Hypotheek vergelijken

Als je zelf je hypotheek gaat vergelijken let dan op: Kijk niet alleen naar de lage hypotheekrente maar ook naar de voorwaarden die hypotheekverstrekkers stellen. Dit is belangrijk, omdat de voorwaarden bij elke anders zijn en daarom degene die misschien een hoger rentepercentage heeft wel uiteindelijk voordeliger voor jou uit kan pakken. 

Tip 4: Bepaal of je met of zonder NHG afsluit

Het is belangrijk om te bepalen of je een hypotheek aflsuit met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierbij betaal je een bepaald procent over de totale hypotheeksom en daarmee krijg je een soort vangnet voor je hypotheek. De hypotheekverstrekker krijgt hiermee de garantie dat de hypotheekschuld sowieso wordt afgelost. Ook als jij er niet meer aan kan voldoen. 

Tip 5: Ga in zee met een adviseur

Het afsluiten van een hypotheek is nou eenmaal een lastige zaak. Daarom is het handig voor jou om in zee te gaan met een hypotheekadviseur die jou kan helpen met bijvoorbeeld het hypotheek vergelijken, maar ook met alle andere zaken voor het afsluiten van jouw hypotheek. Kijk vooral op de website van Hypotheek24: www.hypotheek24.nl voor meer informatie hierover!