Tips voor het vergelijken van vermogensbeheerders

Vermogensbeheerders vergelijken

Is vermogen beheren door Ambassador Vermogensbeheer een goed idee? Door eerst te vergelijken weet je welke vermogensbeheerder bij je past. Het gaat om gevoel en vertrouwen, maar ook om enkele praktische zaken die een rol spelen. Daarover leer je in dit artikel alles. Denk aan beleggingsbeleid, strategie, risicoprofielen, kosten en kifid.

Het beleggingsbeleid

Het is belangrijk om eerst naar het beleggingsbeleid te kijken. Is duurzaamheid bijvoorbeeld belangrijk voor je? Kijk dan of daar wel in belegd wordt. Of gaat het je meer om de techsector? Het is belangrijk om een beheerder te kiezen die aansluit op jouw wensen.

De strategie

Met rendement beleggen is belangrijk. Daarom zoek je een beleggingsstrategie die bij jouw wensen en doelen past. Dit heeft vaak veel invloed op de kosten. Een actieve strategie betekent vaak meer transacties en dus ook meer kosten. Natuurlijk past binnen de strategie ook het kijken naar duurzaamheid. Of een belegger die voor indexbeleggen kiest.

Het risicoprofiel

Natuurlijk kijk je ook naar de risicoprofielen die worden aangeboden. De meeste vermogensbeheerders hebben 3 tot 5 mogelijkheden. De verdeling tussen beleggingsproducten kan altijd verschillen, dus kijk alles wel goed na. Het ene neutrale profiel kan toch meer risico inhouden dan het andere. Daarom moet je zo goed als mogelijk proberen te vergelijken tussen de verschillende opties.

De kosten

Het is natuurlijk zaak om een rendement te behalen. Hoge kosten staan dit in de weg. Daarom is hierop vergelijken ook heel belangrijk. Er is natuurlijk een verschil tussen directe en indirecte kosten. Directe kosten zijn bijvoorbeeld de beheerfee, de performance fee, de transactiekosten, de servicekosten en de periodieke kosten. Die indirecte kosten zijn vooral de lopende kosten en eventueel wat transactiekosten.

Aangesloten bij het Kifid

Het is ook belangrijk om ergens naartoe te kunnen met klachten. Daarom is het belangrijk dat de beheerder bij het Kifid is aangesloten. Dit instituut helpt consumenten die klachten hebben over de adviseur of beheerder. De aansluiting bij het Kifid kan bindend of niet-bindend zijn. Wanneer het bindend is, dan moet de uitspraak van het Kifid altijd gerespecteerd worden. Wanneer het niet-bindend is, dan kan de beheerder de uitspraak ook naast zich neerleggen. Het is daarom altijd slim om te kijken hoe dat voor de specifieke beheerder is.