Tips voor verkopen oud goud

Misschien heb je thuis sieraden liggen die je nooit gebruikt. Het kunnen erfstukken zijn, maar ze worden nooit meer gedragen. Het zou ook kunnen dat je wel wat extra geld kunt gebruiken. Tegenwoordig kom je ook overal advertenties tegen die je aanmoedigen om je oude edelmetaal van de hand te doen.

De stijgende waarde van goud is een verklaring voor de groeiende populariteit van bedrijven die oproepen om oud goud te verkopen. Je hebt als klant recht op de actuele goudprijs die op dat moment geldt. 

Edelstenen

Het kan ook zijn dat er edelstenen in goud of zilver verwerkt zijn. Ook deze vertegenwoordigen een waarde waar je op moet letten bij verkoop er van. Zeker wanneer het mooi bewerkte edelstenen betreffen die nog steeds in de mode zijn.

Het is dus zaak om het goud verkopen uit te stellen tot je een goede aanbieder heb gevonden. Wat bijvoorbeeld meetelt is de zetting van de stenen en de bewerking van het sieraad. Een goede juwelier kan behulpzaam zijn bij het maken van een reële taxatie van de waarde hiervan.

Richtprijs

Het hebben van een goede richtprijs is dan een steun in de rug. Het is van belang om te weten of je een eerlijke prijs krijgt. Je kunt ook oude horloges of postzegels verkopen. Het is zonde om dit weg te gooien als je er eventueel nog geld voor kunt krijgen. Ook  hier geldt dat een goede taxatie van waarde is.

Zelfs sieraden die een mankement hebben vertegenwoordigen nog een waarde. Het zou kunnen zijn dat het laten repareren te veel geld kost, terwijl verkoop geld oplevert. Het edelmetaal wordt immers gewogen en je krijgt geld voor het gewicht. Wanneer het een mooi sieraad betreft dan kan het worden schoongemaakt en doorverkocht.

Karaatwaarde

De karaatwaarde kan echter wel lager zijn, maar wellicht wordt dat vergoed door het vakwerk waarmee het gemaakt is. Voorzichtigheid is geboden, het is dan ook veiliger om naar een betrouwbare juwelier te gaan die uw sieraden of goud in de winkel beoordeelt.

Er is kennis van zaken nodig om oud goud te kunnen beoordelen. Een nieuw sieraad van 6 gram met 14 karaat goud vertegenwoordig net zoveel aan goudwaarde als een oud sieraad van het zelfde gewicht en karaatwaarde.

Oud goud is dan ook over het algemeen bedoeld voor sieraden die niet meer gedragen worden. Het zegt echter niets over de kwaliteit van het goud. Let dus vooral op de transparantie van de koper, want je wilt immers de beste prijs voor je oude goud krijgen.