Top vier misverstanden over de zorgverzekering

Het is najaar, dus heeft iedereen het over de zorgverzekering. Niet gek, want tussen 12 november en 31 december is de enige mogelijkheid om over te stappen op een beter aanbod. Daarna zit je weer een heel jaar vast aan je keuze zorgverzekering.

Het is ook het uitgelezen moment om vier misverstanden eindelijk eens uit de weg te ruimen. Dat is nodig, want sommige mensen nemen verkeerde beslissingen op basis van deze misverstanden. Als resultaat betalen ze vaak onnodig veel premie. En dat is zonde natuurlijk.

We nemen de top 4 misverstanden door van nummer 4 tot nummer 1, geheel onderaan het blog.

4e plek – Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering geeft gedoe
Veel mensen denken dat overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar gedoe oplevert en blijven daarom maar bij de verzekeraar waar ze al bij zitten. Maar ook die verandert zijn polissen. Dus jouw huidige verzekering blijft lang niet altijd hetzelfde. Er bestaat zelfs een reële kans dat je er op achteruitgaat als je niet overstapt.

Overstappen op een andere verzekering is super simpel. Zodra je een geschikte nieuwe verzekering gevonden hebt en afsluit, dan regelt die nieuwe verzekeraar alles voor je. Je hebt er zelf geen omkijken naar. Dit geldt alleen als je voor 31 december wisselt. Wil je in januari overstappen, dan zul je zelf voor 31 december jouw huidige verzekering op moeten zeggen.

3e plek – Een zorgverzekeraar mag jou weigeren
Alle Nederlandse zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht. Zij mogen jou dus niet weigeren. Dit geldt alleen voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen mag er wel geselecteerd worden en mogen klanten geweigerd worden. In de praktijk komt dit maar heel weinig voor.

2e plek – Een afspraak bij de huisarts kost je eigen risico
Dat is gewoonweg onjuist. Een consult bij de huisarts is volledig gedekt in de basisverzekering en er geldt geen eigen risico. Voor het consult betaal je dus nooit.

1e plek – Je wordt alleen geholpen bij de eerste hulp waar jouw verzekeraar een contract mee heeft
Ook dit misverstand is simpelweg onjuist. Je wordt altijd bij alle eerste hulp posten in Nederland geholpen, ongeacht bij wie je verzekerd bent. Het maakt zelfs niet uit wat voor een polis je hebt. Alle spoedeisende hulp is altijd volledig gedekt door de basisverzekering, bij alle ziekenhuizen.