Twee voordelen en twee nadelen van zacht water

Het wordt steeds populairder: zacht water. Toch is het voor niet iedereen duidelijk wat zacht water nu precies is. Er zitten verder veel voordelen aan zacht water, maar alles heeft ook zijn nadelen. In dit artikel geven we je twee voor- en twee nadelen van zacht water. Zodat jij straks een weloverwogen beslissing kunt maken.

Zacht water is water waar, door bijvoorbeeld een waterontharder van Soft Water Systems, het kalk is uitgefilterd. Je zult merken dat je water zo letterlijk zacht wordt, want het voelt ook veel zachter in je mond. Het verschil tussen hard en zacht water is dus de mineralen. In hard water zitten nog mineralen, in zacht water niet meer.

De voordelen van zacht water

We moeten eerlijk zijn, de voordelen van zacht water wegen wat ons betreft zeker op tegen de nadelen ervan. Toch is het belangrijk dat je wel weet waar je aan begint. We beginnen hieronder met de voordelen van zacht water.

  1. Geen kalkaanslag meer

Het grootste voordeel van zacht water, is dat je nooit meer last zult hebben van kalkaanslag. Niet meer op je kranen, in je waterkoker en ook niet meer in je leidingen. Dat betekent dus dat je nooit meer hoeft te schrobben op die vervelende kalklaag. Je bent sneller klaar met schoonmaken, gebruikt minder schoonmaakmiddel en het is veel beter voor je apparaten. Dat je geen last meer hebt van kalkaanslag, betekent namelijk ook dat je apparaten niet meer dichtslibben van de kalkaanslag en ze dus langer mee gaan. 

  1. Het is goed voor je huid

Dit puntje is een klein beetje dubieus (check daarvoor de nadelen), maar het klopt wel echt. Zacht water is veel beter voor je huid en ook voor je haar. Hard water laat namelijk na het douchen een heel dun laagje kalk achter over je lichaam. Hierdoor gaan je pori├źn dicht zitten en krijgt je haar minder lucht, waardoor het sneller vet wordt. Ook kun je, als je een erg gevoelige huid hebt, last krijgen van eczeem en als je al last had van eczeem, kan de overstap naar zacht water dit verminderen of zelfs helemaal verhelpen.

De nadelen van zacht water

Zoals we al schreven, niets heeft alleen maar voordelen. Om ervoor te zorgen dat je weet waar je aan begint en je zelf de afweging kunt maken, hebben we daarom ook twee (relatief kleine) nadelen voor je opgeschreven.

  1. Zeep blijft makkelijk hangen

Om gelijk even aan te sluiten op punt 2 van de voordelen: zacht water is goed voor je huid, mits je niet te veel zeep gebruikt. Zeep werkt namelijk veel beter met zacht water, maar het zachte water spoelt zeep ook minder goed weg, aangezien zeep zich makkelijker aan kalk hecht (wat dus niet meer in het water zit). Dat zorgt ervoor dat je lichaam na een wasbeurt wat glad aanvoelt. Het is dus belangrijk dat je maar een heel klein beetje zeep gebruikt, want anders loop je het risico dat de zeep echt op je huid blijft zitten en dat kan je gevoelige huid dan weer irriteren.

  1. Het kost wat werk

Zacht water kost je ook wat werk, al is het niet zo veel werk dan je normaal kwijt bent aan het wegpoetsen van kalk. Een waterontharder werkt namelijk op zoutblokken. Deze blokken filteren de mineralen uit je water, maar die gaan ook langzaam op. Als de zoutblokken op zijn moet je dus nieuwe kopen en deze vervangen.