Verduurzaam je bedrijf met deze tips

verduurzaam je bedrijf

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet langer meer een trend, maar al diep geworteld in de organisatorische agenda van bedrijven. Om die reden zijn er steeds meer bedrijven die op zoek gaan om hun werkvloer duurzamer te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de afvalscheiding binnen bedrijven. Zo kun je MKB afval door Bedrijfsafval.nl laten verwerken. Er zijn echter nog meer mogelijkheden om te verduurzamen. Hieronder volgen een aantal tips.

Investeer in zonnepanelen

Het verduurzamen van je bedrijf kan eenvoudig door te investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen op het dak van je pand of rondom je pand wek je namelijk je eigen energie op en draag je op die manier bij aan duurzaamheid. Bij een overschot aan stroom is het daarnaast mogelijk om deze energie terug te leveren aan je energieleverancier. Een derde voordeel is dat je als bedrijf in aanmerking kunt komen voor een landelijke subsidie, waardoor je de investeringskosten ook kunt verminderen.

Thuiswerken is een pre

Door de Coronacrisis moesten veel mensen verplicht vanuit thuis werken, maar het is ook een manier om duurzaamheid binnen je onderneming te realiseren. Je hoeft immers niet iedere medewerker dagelijks op kantoor te hebben, als ze net zo goed vanuit hun eigen woning hun werk kunnen verrichten. Medewerkers hoeven zo niet naar de zaak te komen, wat vervoer en dus CO² uitspaart. 

Geen auto’s

Moeten je medewerkers allemaal vanaf kantoor werken en is thuiswerken geen optie, dan kun je ook je medewerkers stimuleren om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen. Of zorg voor elektrische lease auto’s die je medewerkers kunnen huren. 

Overige maatregelen voor verduurzaming

Je kunt ook je bedrijf verduurzamen zonder al te veel geld te hoeven investeren. Verwissel bijvoorbeeld de oneindige stroom aan wegwerpbekers voor glazen en mokken. Je kunt laatstgenoemde meerdere malen gebruiken, wat scheelt in de hoeveelheid bedrijfsafval die je maandelijks produceert. Vervang ook de papierdispenser op je toiletruimtes voor handdrogers, die energiezuinig te werk gaan. 

Zorg ook voor een goede scheiding van je bedrijfsafval. Een goedkope container vind je bijvoorbeeld op Bedrijfsafval.nl. Zorg ook voor minder verpakkingsmateriaal en minder papieren prints, kopieën en post. Een andere manier om je onderneming te verduurzamen is de aanschaf luchtzuiverende kantoorplanten. Hierdoor zul je minder luchtverversing op kantoor hoeven te gebruiken en neem de productiviteit van je personeel toe.