Vergelijk energie en verzekeringen voor een gezonder budget

Energie vergelijken

Het is belangrijk om goedkope energie af te kunnen nemen. Tegenwoordig liggen de prijzen nog redelijk hoog. Het is daarom verstandig, om verschillende energieleveranciers onder de loep te nemen en ze te vergelijken. Iedere leverancier hanteert een verschillend tarief. De contractduur verschilt ook. Met een variabel contract, ligt de prijs ongeveer drie maanden vast. Bij sommige leveranciers is dit zes maanden. Wil je vaste tarieven en zekerheid? Ga dan voor een vast contract. Dankzij de hoge prijzen, bieden veel leveranciers dit contract tijdelijk niet aan. Het is ook beter om te wachten, totdat de prijzen weer dalen.

Stroom, gas en teruglevering

Kies voor een tarief voor stroom en gas samen of alleen maar voor stroom. Als je zonnepanelen hebt, voer je het aantal in. De teruglevering van energie wordt vervolgens berekend. Soms ben je heel voordelig uit, omdat je bijna alle stroom zelf opwekt. Dan hoef je ook maar een klein voorschotbedrag te betalen. Niet iedere leverancier maakt een lage inschatting. Pas als het contract ingaat, zie je hoe hoog het voorschot daadwerkelijk is. Heb je teveel betaald? Dan ontvang je dat bedrag terug op je jaarnota. Met zonnepanelen kom je in aanmerking voor een salderingsvergoeding. De ene leverancier zal meer vergoeden, dan de andere. Dit kun je ook in de voorwaarden lezen.

Prijzen voor energie

De grootte van de woning, isolatie, mate van duurzaamheid, gezinssamenstelling en apparatuurgebruik wegen mee. Aan de hand van je persoonlijke situatie, wordt je verbruik bepaald. Je verbruik wordt altijd geschat. Noteer daarom nauwkeurig je jaarverbruik, voordat je gaat vergelijken.

Autoverzekering vergelijken

Een autoverzekering is onmisbaar. Je moet je voortuig tegen onverwachte risico’s verzekeren. Een ongeluk heb je namelijk zomaar gemaakt. Daarom is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering een must. De verzekeraar keert uit, als je schade aan een ander voertuig maakt. Je kunt zelf je totale dekking en eventuele aanvullende dekkingen kiezen. Kies voor een kale WA-dekking, als je een oldtimer of youngtimer hebt, van minimaal vijftien jaar oud. Auto’s tot tien jaar, kunnen het beste een WA beperkt casco verzekering krijgen en jongere auto’s het beste een allriskverzekering.

Verzeker diefstal, natuurrampen en vandalisme

De WA beperkte casco dekt bijna altijd diefstal, stormschade, ruitschade, natuurrampen en vandalisme. Ook aanrijdingen met dieren zijn meestal meeverzekerd. Een allriskdekking verzekert bijna alles, inclusief schade aan je eigen auto. Hoe duurder en jonger je auto, hoe beter deze gedekt moet zijn. Een goedkope oudere auto doet het goed met een kale WA of een WA beperkte casco.