Vergoeding zorgverzekering 2020 voor jouw hoortoestel

gehoortoestel

Heb je een hoortoestel nodig? Dit is een kostbare aanschaf. Daarom ga je langs bij een audicien om een passend toestel aan te laten meten. Dit gehoortoestel is een uitkomst als je kampt met gehoorverlies of gehoorproblemen.

Een toestel versterkt namelijk geluid en filtert tegelijkertijd ruis in de omgeving. Gehoorapparaten zijn niet goedkoop, maar gelukkig biedt de zorgverzekering een mogelijkheid tot vergoeding. Wat is de vergoeding in 2020 vanuit je zorgverzekeraar voor de aanschaf van een gehoorapparaat? We leggen het je graag uit.

Gehoortoestellen en je zorgverzekering in 2020


De prijs van hoortoestellen lopen flink uiteen. Toch ben je minimaal 500 euro kwijt voor de aankoop van een hoorapparaat. Voor een zorgverzekeraar valt een hoortoestel onder de categorie hulpmiddelen en daarom ontvang je hiervoor een vergoeding.

De kosten van een hoorapparaat worden voor een gedeelte vergoed vanuit de basisverzekering, mits je aan de voorwaarden voldoet. Zo moet je aan minimaal 35 dB gehoorverlies lijden. Ook bij tinnitus kan een zorgverzekeraar je tegemoetkomen middels een vergoeding. Het gehoorverlies moet te allen tijde zijn vastgesteld door een audicien.

De hoogte van de vergoeding


Mits je aan bovengenoemde voorwaarden voldoet, wordt 75 procent van het aankoopbedrag vergoed – inclusief één batterij. De eigen bijdrage ligt op 25 procent en je moet tevens rekening houden met je (maximale) eigen risico van 385 euro.

In sommige vallen vindt er ook een uitkering plaats vanuit de aanvullende verzekering die jou op die manier tegemoetkomt in de eigen bijdrage. Dit zeker bij een duur gehoortoestel goed uitpakken, want je voordeel loopt hiermee op tot soms wel honderden euro’s. Dit is uiteraard afhankelijk van óf je een aanvullende verzekering hebt afgesloten én wat de inhoud is van de aanvullende zorgverzekering. Je kan hiervoor altijd vrijblijvend informatie inwinnen bij je zorgverzekeraar.

Doe een online hoortest bij een audicien


Twijfel je over je gehoor of heb je het idee dat het niet goed werkt? Het is altijd mogelijk om via onze website een online hoortest te doen. Door het beantwoorden van een aantal vragen en het doen van een luistertest krijg je een indicatie hoe je hoorvermogen er aan toe is.

Uiteraard staan we altijd klaar om jou te voorzien van deskundig advies. Schroom daarom niet om contact met ons op te nemen voor advies op maat en een passend toestel om je gehoor te verbeteren.