Verschillende soorten kit en hoe je ze van je handen krijgt

Kit is een veelzijdig product dat in veel klussen in huis wordt gebruikt. Of je nu een badkamer opnieuw inricht of naden en kieren in je woonkamer dicht, er is altijd wel een kitsoort die past bij de klus. In deze blog duiken we dieper in de verschillende soorten kit en geven we je handige tips over hoe je deze van je handen kunt krijgen als je een beetje klungelt. Ook komen we met handige feiten en weetjes die je helpen bij het kiezen van de juiste kit voor je klus.

Verschillende soorten kit en waarvoor je ze kunt gebruiken

Kit is er in veel soorten, en iedere kit heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Hieronder beschrijven we de meest gebruikte kitsoorten, zodat je weet welke je het beste kunt gebruiken voor jouw project.

Siliconenkit

Siliconenkit is waarschijnlijk de bekendste kit en wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Het heeft uitstekende waterdichte eigenschappen en is flexibel, wat het perfect maakt voor het afdichten van voegen tussen tegels, douchecabines of wastafels. Daarnaast is siliconenkit bestand tegen schimmel, wat het ideaal maakt voor vochtige omgevingen. Deze kitsoort hecht goed op materialen zoals glas en kunststof.

Acrylkit

Acrylkit is een wat minder flexibele kit dan siliconenkit, maar heeft het voordeel dat het schilderbaar is. Dit maakt het ideaal voor het afdichten van naden in muren of tussen kozijnen. Acrylkit wordt vaak gebruikt in droge ruimtes, zoals woonkamers of slaapkamers, waar geen sprake is van veel vocht. Het heeft ook als voordeel dat het vaak makkelijker te verwijderen is dan siliconenkit.

Hybride kit

Hybride kit combineert de voordelen van zowel siliconen- als acrylkit. Deze kitsoort is ideaal voor gebruik op verschillende materialen, zoals hout, metaal en steen, en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het is UV-bestendig, wat betekent dat het goed bestand is tegen zonlicht. Hybride kit wordt vaak gebruikt voor het afdichten van kozijnen, deuren en ramen.

Butylkit

Butylkit wordt vaak gebruikt voor industrieel gebruik en is zeer geschikt voor het afdichten van verbindingen op bijvoorbeeld boten of daken. Het is elastisch en waterbestendig, maar hecht zich minder goed aan bepaalde materialen. Butylkit wordt vaak gebruikt voor het afdichten van ramen in voertuigen en boten.

Polyurethaankit

Polyurethaankit is een sterke kit die goed bestand is tegen chemische stoffen. Het wordt vaak gebruikt in de bouw en de auto-industrie, voor het afdichten van voegen in beton of het verlijmen van materialen zoals metalen. Deze kitsoort heeft uitstekende hechtingseigenschappen, maar is moeilijker te verwijderen dan siliconen- of acrylkit.

MS-polymeerkit

MS-polymeerkit is een relatief nieuwe kitsoort die de voordelen van siliconen- en polyurethaankit combineert. Het is flexibel, bestand tegen UV-straling en hecht goed op veel verschillende materialen. MS-polymeerkit wordt vaak gebruikt voor het afdichten van kozijnen, ramen en gevels. Het kan ook goed gebruikt worden op natte oppervlakken.

Bewegingskit

Bewegingskit is speciaal ontworpen voor voegen die veel kunnen bewegen, zoals de voegen in vloeren of wanden die kunnen uitzetten of krimpen. Deze kit heeft een extra grote flexibiliteit en wordt vaak toegepast in de bouw voor het afdichten van grote oppervlakken, zoals magazijnen en fabrieken.

Hoe krijg je kit van je handen?

Het verwijderen van kit van je handen kan lastig zijn, maar met de juiste technieken kun je het eenvoudig aanpakken. We hebben een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je geen last hebt van hardnekkige kitresten op je handen.

Siliconenkit verwijderen

Hoe krijg je siliconenkit van je handen? Siliconenkit is vaak moeilijk te verwijderen, maar je kunt het als volgt aanpakken:

  • Droge doek: Veeg voorzichtig over de kit om het meeste ervan te verwijderen.
  • Kitverwijderaar: Gebruik een siliconenkitverwijderaar, deze werkt vaak snel en effectief. Breng het aan volgens de instructies op de verpakking en gebruik een doek of schraper om de kit weg te halen.
  • Afwasmiddel: Meng warm water met afwasmiddel en wrijf hiermee over je handen. Het vet in afwasmiddel helpt om de kit los te maken.
  • Aceton of alcohol: Aceton of alcohol kunnen ook helpen om de kit los te weken. Let wel op dat deze middelen de huid kunnen uitdrogen, dus hydrateer je handen goed na gebruik.

Acrylkit verwijderen

Acrylkit is vaak makkelijker te verwijderen dan siliconenkit. Je kunt het beste de volgende stappen volgen:

  • Water en zeep: Als de acrylkit nog nat is, kun je het eenvoudig verwijderen met warm water en zeep.
  • Kitverwijderaar: Voor hardnekkige vlekken kun je een speciale acrylkitverwijderaar gebruiken.
  • Schraper: Als de acrylkit al gedroogd is, kun je voorzichtig een schraper gebruiken om de kit van je handen te schrapen.

Hybride kit verwijderen

Hybride kit kan wat lastiger zijn, maar met de juiste aanpak lukt het:

  • Aceton: Aceton helpt vaak om hybride kit van je handen te verwijderen. Breng het aan op een doek en veeg ermee over je handen.
  • Kitverwijderaar: Gebruik een kitverwijderaar die speciaal is ontwikkeld voor hybride kit voor een snellere oplossing.

Butylkit verwijderen

Butylkit is taai, maar je kunt het als volgt verwijderen:

  • Minerale spiritus: Dit oplosmiddel helpt om de kit los te weken. Breng het aan op een doek en veeg hiermee over je handen.
  • Vloeibaar afwasmiddel: In sommige gevallen kan een goed afwasmiddel ook helpen om de kit van je handen te verwijderen.

Polyurethaankit verwijderen

Polyurethaankit is moeilijk te verwijderen, maar je kunt de volgende methoden proberen:

  • Aceton of verfverdunner: Deze oplosmiddelen helpen om polyurethaankit van je handen te krijgen. Gebruik ze met voorzichtigheid, want ze kunnen de huid irriteren.
  • Kitverwijderaar: Ook hier kun je een speciale polyurethaankitverwijderaar gebruiken.

MS-polymeerkit verwijderen

MS-polymeerkit kan lastig zijn om te verwijderen, maar de volgende methoden kunnen helpen:

  • Aceton: Aceton is meestal effectief bij het verwijderen van MS-polymeerkit. Gebruik dit met zorg, omdat het de huid kan uitdrogen.
  • Kitverwijderaar: Er zijn ook speciale MS-polymeerkitverwijderaars die het werk gemakkelijker maken.

Heb je vragen over het kiezen van de juiste kit of wil je meer weten over klussen in huis? Bezoek dan eens woningcourant, waar je meer handige tips en informatie vindt voor het klussen in en rondom je woning.