Visvoer vergelijken

visvoer vergelijken

Wie zomaar met een hengel langs de kant gaat zitten zal weinig vangen. Met het juiste vissenvoer gaat dit veel makkelijker. Maar wat zijn de meest gebruikte visvoeren om bijvoorbeeld baarzen karpers mee te vangen?

Maden

Onder Europese pleziervissers zijn maden verreweg het meest gebruikte vissenvoer. Maden zijn het larvestadium van een vlieg, de fase voordat ze verpoppen tot een vlieg. Wanneer je vist met maden gooi je eerst een handjevol kleine maden in het water op je stek om de vissen te lokken. De grotere maden gebruik je dan om aan je vishaak te bevestigen.

De natuurlijke kleur van maden is wit of gelig-wit. Vroeger waren maden ook in andere kleuren beschikbaar, omdat vissen aangetrokken zouden worden door de fellere kleuren. De maden werden gekleurd door ze vlees met kleurstoffen te geven. Vanwege het risico van deze, met name de rode, kleurstoffen voor mens, dier en milieu zijn in Nederland gekleurde maden verboden! Vanuit Nederland wordt ook gelobbyd voor een verbod in heel Europa.

Het grote voordeel van maden is dat ze voor bijna elke vissoort gebruikt kunnen worden. Om ze te bewaren kun je ze tot twee weken in een vriezer bewaren. 

Maïs

Een kleine maïs-kernel is ook populair voer waarmee pleziervissers verschillende vissoorten mee aan de haak slaan. Zo kun je maïs gebruiken om onder meer karpers, allerlei soorten forellen, meervallen en baarzen te vangen.

Er zijn verschillende soorten maïs die je als voer kunt gebruiken tijdens het vissen. Het makkelijkst om aan te komen is natuurlijk maïs uit blik, dat bij vrijwel elke supermarkt te verkrijgen is. Daarnaast kun je ook ingevroren maïs gebruiken, dat iets langer meegaat en bovendien ook beter op een haakje te prikken is. Voedermaïs, eigenlijk bedoeld voor vee, kan ook prima als voer worden gebruikt tijdens het vissen.

Daarnaast zijn er nog twee soorten maïs die specifiek voor vissers interessant zijn: gearomatiseerd maïs met een sterke geur en smaak waar de vissen op af zullen komen. Voor de mensen die liever geen voedsel willen ‘verspillen’ om vissen te vangen is er speciaal imitatiemaïs van kunststof. Hierbij is het wel belangrijk om deze in een sterk geurend lokmiddel (zoals anijsolie) te dippen.

Wormen

De meeste mensen zullen bij aas vooral aan wormen denken. Wie voor het eerst vist zal dit waarschijnlijk hebben geleerd door een worm als vissenvoer te gebruiken. Maar ook ervaren vissers gebruiken vissen nog met wormen. Het grote voordeel is namelijk dat je vrij gemakkelijk zelf een handjevol wormen kunt verzamelen. Voor wie dat teveel gedoe vindt: gelukkig zijn wormen ook goedkoop.

Met wormen kun je vrijwel iedere vissoort lokken, zowel in zoet als zout water. Je gebruikt een worm als vissenvoer door de worm met visdraad langs de haak te binden.

Brood

Ook brood is een populair vissenvoer onder pleziervissers. Omdat nat brood snel uit elkaar valt, is het handig om een stevige ‘deegbal’ te draaien. Door nog een geur zoals anijs of vanille toe te voegen aan de deegbal kun je het voer nog aantrekkelijker maken voor de vissen. Vooral meervallen en karpers zullen aangetrokken worden door dit vissenvoer.

Boilies

Voor de gevorderde pleziervisser zijn zogeheten boilies zeer interessant als vissenvoer. Boilies zien namelijk dé manier om karpers te vangen. Boilies zien in balletjes gedraaide mixen van bijvoorbeeld vismeel, melkeiwitten, vogelzaad, griesmeel en sojameel. Wanneer deze bolletjes worden gekookt (‘boiled’ in het Engels) worden ze boilies genoemd. Wanneer je een magnetron gebruikt om de bolletjes ‘af te bakken’ blijven ze drijven en worden daarom pop-ups genoemd.

Behalve de eerder genoemde ingrediënten kunnen er allerlei ingrediënten aan toegevoegd worden. Zo kun je boilies kopen met ‘crunch caramel’ of ‘krill garlic’ smaken.