Vleessnijmachine kopen voor je zaak: waar moet je op letten?

Een vleessnijmachine kan handig zijn in een horecazaak in de keuken en voor de slager. Ook de vleeswarenafdeling in een supermarkt kan baat hebben bij een vleessnijmachine. Je snijdt er natuurlijk vlees mee. Dat kan op zich ook met een mes, maar een vleessnijmachine zorgt dat je plakjes snijdt die even dik zijn. Meestal kun je dit op de machine zelf bepalen. En een machine is natuurlijk veel gemakkelijker dan een mes. Je gaat dus veel sneller door je snijwerk heen dan wanneer je het met de hand moet doen.

Diameter

Voor een vleessnijmachine let je allereerst op de diameter. Die kan namelijk verschillen. Als je enkel met kleine worstjes werkt, heb je geen grote diameter nodig. Een snijmachine met een grote diameter heeft bijvoorbeeld een diameter van 30 centimeter. Dat is handig voor een flinke ham, maar niet als je plakjes salamiworsten wil snijden. Dan is een diameter van 19,5 centimeter voldoende. Er wordt dus wel rekening gehouden met grotere vleesstukken bij de diameter van het mes van de snijmachine.

Snijdikte

De diameter is vooral van belang voor de stukken vlees die je moet snijden. De diameter moet groot genoeg zijn om het hele stuk vlees mee te pakken. Daarnaast is de snijdikte van belang. Wil je flinterdunne plakjes snijden of juist dikke plakken? De meeste vleessnijmachines kun je hierop instellen, van heel dunne plakjes tot dikkere plakken. Check dus de mogelijkheden voor je een snijmachine aanschaft. Het kan, hoewel het zelden voorkomt, ook zo zijn dat je niet zelf de dikte kunt bepalen.

Het mes van de machine

De meeste vleessnijmachines hebben een mes dat automatisch geslepen wordt. Daardoor kun je jarenlang met één mes doen, ook bij dagelijks intensief gebruik van de vleessnijmachine. Er zijn natuurlijk ook vervangende messen beschikbaar. Ideaal voor wanneer je meerdere soorten vlees moet snijden en voor elk een ander mes wil gebruiken of als je mes echt aan het einde van de levensduur is.

Meer snijden dan vlees

Sommige vleessnijmachines zijn geschikt voor meer dan alleen het snijden van vlees. Je kunt er bijvoorbeeld ook brood mee snijden. Dat is natuurlijk iets anders dan vlees snijden. Met een vleessnijmachine is het ook goed mogelijk om plakken kaas te snijden van een stuk kaas. Ook daar bepaal je zelf hoe dik de plakken moeten worden. Een vleessnijmachine kan dus onmisbaar worden, ook als je weinig of niet met vlees werkt.

Op zoek naar een vleessnijmachine? Kijk op de site van HorecaTraders.