Als startend ondernemer moet je op veel dingen letten. Er zitten ontzettend veel aspecten aan het starten van een eigen bedrijf. Let goed op dat je alles volgens de regels doet en je niks overslaat. Dit zou vervelende gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van jouw onderneming. Als beginnende starter wil je natuurlijk dat jouw nieuwe bedrijf een groot succes gaat worden. Hierbij een aantal belangrijke punten die je zeker niet kan overslaan.
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Nadat je de bedrijfsnaam, rechtsvorm en het ondernemingsplan duidelijk hebt, kun je bij de Kamer van Koophandel officieel je bedrijf gaan inschrijven. In Nederland moet ieder bedrijf officieel zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dit online doen of zelf een afspraak maken. Aan het inschrijven zijn administratiekosten verbonden. Neem belangrijke documenten mee naar de afspraak, zoals je paspoort. Vervolgens maakt de KvK een melding van de inschrijving bij de Belastingdienst. Van de Belastingdienst krijg je een BTW nummer toegewezen.
Neem een zakelijk vestigingsadres
Als startende ondernemer geef je vaak je huisadres als registratieadres op bij de KvK. Vanwege privacyoverwegingen is dit niet altijd fijn. Ook als je ondernemer in het buitenland kun je een zakelijk vestigingsadres nemen in Nederland. Zie dit als een virtueel kantoor. De post wordt dan ingescand en via de mail naar jou doorgestuurd. Een bedrijf waar je zo’n zakelijk vestigingsadres kunt nemen is Postadrescenter. Je kunt je hier gemakkelijk een zakelijk inschrijfadres aanvragen en kiezen voor een halfjaarpakket of een jaarpakket. Dit zakelijke vestigingsadres kun je vervolgens opgeven als inschrijfadres bij de KvK.
Maak een duidelijk ondernemingsplan
Het schrijven van een ondernemingsplan is erg belangrijk als startend ondernemer. Maak voor jezelf duidelijk wat de precieze plannen zijn en tegen welke problemen je zou kunnen aanlopen. Schrijf op wat je doelen zijn, je kunt deze tijdsgebonden maken. Ook moet er in je ondernemingsplan duidelijk staan hoe je het financieel gaat aanpakken. Hoe ga je met probleemsituaties om en tegenslagen? Hoe kun je je op dat moment verder financieel redden? Zorg ervoor de het ondernemingsplan zo duidelijk en concreet is, dat je er altijd op kan terugvallen.
Sluit relevante verzekeringen af
Als zelfstandig ondernemer sta je er in je eentje voor en ben je voor alles verantwoordelijk. Door ziekte of een bedrijfsongeval kan je bedrijf daardoor helemaal tot een stop komen. Je kunt de werkzaamheden niet meer uitvoeren. Dit kan het einde van jouw bedrijf betekenen. Zorg er daarom voor dat je altijd goed verzekerd bent. Verzeker je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb je een eigen bedrijfspand? Laat deze dan ook verzekeren tegen schade. Check welke verzekeringen nog meer voor jou en je bedrijf zijn en laat je eventueel adviseren door een professional.