Wanneer je een website wilt opstarten, bijvoorbeeld voor je eigen bedrijf of juist een webshop, komt daar veel bij kijken. Je zult dan misschien voornamelijk denken aan de layout en content die je op je website gaat zetten, maar ook hoe je website er van de achterkant uit ziet is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je website goed gebouwd is, zodat het veilig is en er genoeg bezoekers tegelijkertijd je website kunnen bezoeken. Lees snel verder voor meer tips wanneer je een website gaat starten!
Een domeinnaam
Wanneer je website wilt starten, is het belangrijk om goed na te denken over je domeinnaam. Dit is tenslotte de naam van je website en zullen bezoekers vaak intypen als ze jouw website willen bezoekers. Het is dan ook verstandig om de naam van je bedrijf als domeinnaam te kiezen. Hierdoor kunnen bezoekers en eventuele klanten je makkelijk herkennen. Bovendien zal het ook ten gunste komen van de online vindbaarheid op bijvoorbeeld Google. Daarnaast is het ook belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken wat betreft de extensie van de website. Heb je een compleet Nederlandse website? Dan is het een logische keuze om voor .nl te gaan. Heb je juist een internationale website? Dan is de meest gekozen optie .com. Wanneer je dan een domeinnaam hebt bedacht, is de volgende stap om te controleren of deze domeinnaam nog beschikbaar is. Wanneer dit het geval is kun je de domeinnaam vervolgens kopen.
Content Management System
Daarna is het belangrijk om een CMS uit te kiezen, een Content Management System. Dit is als het ware de achterkant van je website en hier kun je je website mee beheren. Wil jij een product toevoegen aan je webshop? Of een artikel plaatsen op je website? Dat kan allemaal in het CMS. Voorbeelden van Content Management Systems zijn WordPress en Yoomla. Dit is ook erg handig voor beginners, aangezien de basis door middel van een cms al staat en de systemen erg gebruiksvriendelijk werken. Je kunt dan ook gemakkelijk je eigen huisstijl en content plaatsen, zodat de website wel uniek en persoonlijk wordt.
Een DNS server
Daarnaast moet je bijvoorbeeld denken aan een DNS server, maar wat is dat eigenlijk? DNS staat voor Domain Name System en draait dus om de domeinnaam van jouw website. Het is een wereldwijde database, waar alle domeinnamen in te vinden zijn in een hiërarchische opbouw. Door middel van DNS records kun je jouw domeinnaam naar een bepaalde website of email server verwijzen. De domeinnamen in de database zijn gekoppeld aan een Ip-adres. Hiermee kan de computer of server geïdentificeerd worden. Kortom, het Domain Name System zoekt bij een domeinnaam het IP-adres om zo vervolgens de bezoeker naar jouw website te leiden. Dit is dus een erg belangrijk onderdeel en moet dus goed geregeld zijn. Wanneer je hier zelf niet of niet genoeg kennis over hebt, kun je het beste aankloppen bij een professionele organisatie voor ondersteuning tijdens het opstarten van je website.