Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een advocaat?

Wanneer je te maken krijgt met een juridisch geschil, dan is het belangrijk dat je op de juiste manier wordt bijgestaan. Om ervoor te zorgen dat jij er goed uitkomt, is het belangrijk om te zorgen voor een goede advocaat. Indien je een advocaat nodig hebt, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij de zoektocht. In dit artikel beschrijven we waaraan een goede advocaat minimaal voldoet. 

Kies een advocaat die gespecialiseerd is in een bepaald onderdeel

Als je een advocaat nodig hebt, dan is het zeer aan te raden om er met eentje in zee te gaan die zich gespecialiseerd in hetgeen waar jij hem/haar voor nodig hebt. Daarnaast is het ook zeer aan te raden om een advocaat in te schakelen die al wat meer ervaring heeft. De kans is dan namelijk groter dat hij al een soortgelijke zaak heeft gehad en beter voorbereid het proces in gaat. 

Een advocaat moet voor je door het vuur willen gaan

Ongeacht de situatie waarvoor je een advocaat nodig hebt, is het van groot belang dat de advocaat voor jou door het vuur wilt gaan. Hij of zij moet er alles aan willen doen om de rechtszaak te winnen. 

Naast dat je een advocaat nodig kan hebben bij een rechtszaak, kan een advocaat ook ingezet worden bij het opstellen van contracten. Een vastgoedrecht advocaat wordt bijvoorbeeld erg vaak ingezet voor het opstellen van huurcontracten. 

Kies een advocaat die flexibel inzetbaar is

Als je een advocaat arbeidsrecht nodig hebt, dan is het prettig als hij of zijn flexibel ingezet kan worden. Zo is het belangrijk dat je bij problemen op de werkvloer de advocaat kunt bellen voor juridisch advies. Vraag daarom tijdens een kennismakingsgesprek altijd naar hoe de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de advocaat is. Mocht de advocaat het erg druk hebben dan hoeft dat niet per se iets negatiefs te zijn. Wel is het dan erg belangrijk dat dit niet ten koste gaat van de bereikbaarheid. Door hier vooraf duidelijke afspraken over te maken weet je precies waar je aan toe bent en kun je bouwen op de advocaat.

Er dient goed geluisterd te worden

Als een advocaat jou bij moet staan of je hem of haar nodig hebt voor advies, dan is het zeer belangrijk dat er echt naar je geluisterd wordt. Een goede advocaat luistert goed naar zijn cli├źnten en vist de boodschap er snel tussenuit. 

Je kunt natuurlijk niet aan de advocaat zelf vragen hoe goed hij luistert. Het is daarom verstandig om te kijken naar hoe anderen een samenwerking hebben ervaren. Als je bijvoorbeeld in de reviews ziet dat de advocaat erg goed luistert, dan is dat een goed voorteken. Onderzoek daarom altijd het een en ander over de persoon waarmee je wilt samenwerken. Vaak kan je daardoor al een veel beter beeld vormen van wat je kunt verwachten van de advocaat. Doe daar je voordeel mee en werk samen met de beste advocaat die je kunt vinden.