Waarop letten bij het kopen van een koeborstel?

Tevreden koeien presteren beter. En dat is niet alleen fijn voor de dieren, maar ook voor de boer, jij en ik. Er zijn verschillende manieren om koeien gelukkig te maken, zoals het gebruik van een koeborstel. Wat is het precies en waar moet je op letten bij het gebruik van een koeborstel?

Wat is een koeborstel en waarom is het belangrijk?
Hoge melkopbrengsten zijn belangrijk voor eigenaren van melkveebedrijven. Maar het welzijn van de koe moet daardoor niet in het geding komen. Zodoende zijn er allerlei producten om deze mooie dieren bij en tevreden te houden. Neem nu een koeborstel. Met dit handige apparaat verwijder je parasieten, luizen, mijten en schimmels bij rundvee, jongvee en melkkoeien. Daardoor voelt de koe zich beter en krijgt hij een gezonde huid en vacht.

Hoe kies je een geschikte koeborstel?
Tegenwoordig zijn er allerlei koeborstels verkrijgbaar. Maar hoe kies je nu de beste kwaliteit waar de dieren op de boerderij écht gelukkig van worden? Welke investering is het geld echt waard? Om daar achter te komen moet je kijken naar het type model en de specificaties die het met zich meebrengt. Het is aan de eigenaar van de koe om te beslissen welke voldoet aan de dagelijkse behoeften van het dier. Tegelijkertijd moet de borstel fijn aanvoelen tijdens het gebruik.

Roterende borstels
Wellicht is een roterende koeborstel een optie. Deze kun je bevestigen op een horizontale arm met een motor. Het werkt dus automatisch en zwaait naar links en rechts over de rug van de koe. Sommige roterende modellen hebben twee borstels. Daarbij gaat de ene horizontaal en de andere verticaal. De kosten van een roterende koeborstel kunnen vrij hoog uitvallen in vergelijking met andere modellen. Het werkt immers op een automatische manier en scheelt ontzettend veel werk. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Aan de andere kant doet het zijn werk perfect.

Stationair
Naast een roterende variant heb je ook een stationaire koeborstel. Het beschikt vaak over een handige plaatconstructie en halfronde borstels voor een perfect resultaat. Bovendien is deze borstel ook geschikt voor runderen en kuddes koeien van verschillende groottes. Dankzij de dubbele borstel bereik je het grootste deel van de vacht van de koe. Daardoor zijn parasieten en jeuk hopelijk voorgoed verleden tijd!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een koeborstel?
Inmiddels ben je op de hoogte van een aantal belangrijke typen koeborstels, zowel roterend als stationair. Maar hoe kies je nu het exemplaar dat bij je past? Wij geven je graag een aantal tips

1 – Bedenk of je wel of geen elektrische borstel wil
Elektrische borstels werken vaak automatisch en zijn erg handig qua gebruik. Maar ze hebben uiteraard wel elektriciteit nodig. Dit leidt tot een hogere energierekening. Bedenk goed of je dit aankunt.

2 – Hoeveel dieren wil je verzorgen?
Borstels kunnen meerdere dieren per borstel bedienen. Sommige kiezen er wel voor om één borstel voor 100 dieren te gebruiken. Hoor jij hier ook bij? Kies dan voor een borstel waarmee je heel eenvoudig de vacht van meerdere koeien tegelijkertijd kunt verzorgen.