Wat is Black Friday?

wat is black friday

Black Friday, je hoort het tegen het einde van november overal. Alle grote winkels, zowel offline als online adverteren met fikse Black Friday aanbiedingen. Zwarte vrijdag dus, waar komt deze term eigenlijk vandaan? We zullen dit kort uitleggen in dit artikel.

Vrijdag na Thanksgiving

Black Friday is over komen waaien uit Amerika. In de Verenigde Staten wordt de vrijdag na Thanksgiving ‘Black Friday’ genoemd. Vrijwel elke Amerikaan krijgt die dag vrij en zo is het dat op deze vrijdag bijna iedereen alvast Kerstinkopen gaat doen. Winkeliers spelen hier handig op in met fikse kortingen en aanbiedingen. Deze producten zijn speciaal voor Black Friday extra voordelig geprijsd. De rest van het jaar zal de prijs hoger liggen dan op de zwarte vrijdag.

Ontstaan van Black Friday

Over het onstaan van Black Friday lopen de meningen uiteen. Een eerste theorie is dat het komt uit de tijd van de feestelijke parades in zowel Canada als de Verenigde Staten op de vrijdag na Thanksgiving. Op deze feestelijke dag zagen winkeliers kans om leuke aanbiedingen te tonen aan het publiek. Het was de dag na een korte vakantieperiode die nu in vele staten ook als vrije dag geldt.

Een andere opvatting is dat de winkeliers na Black Friday eindelijk positieve cijfers konden schrijven op de balans. In die tijd werden deze in het zwart genoteerd, dus vandaar deze benaming.

Black Friday in Nederland

Zoals vele tradities is ook Black Friday inmiddels overgenomen in Nederland. Sinds 2015 maken ook Nederlandse winkelketens reclame met mooie aanbiedingen en spectaculaire prijzen. Zo gek zoals het in Amerika wordt met lange rijen voor de deuren zal het in Nederland niet snel worden. Maar wil je geen risico lopen om te moeten dringen in de winkels dan shop je natuurlijk eenvoudig online. Alle grote webshops doen mee met dit prijzencircus, dus ga gerust eens checken als je voordelig wilt shoppen voor de feestdagen.

Cyber Monday

Ten slotte heb je ook nog Cyber Monday. Dit is de maandag na Black Friday. Dit is vrijwel hetzelfde idee, maar dit geldt alleen voor winkels online, de webshops geven grote kortingen op producten.