Een val willen we allemaal maar al te graag voorkomen zodat je niet voor een nare situatie komt te staan. Hiervoor is valbeveiliging in het leven geroepen. Deze waarborgt de veiligheid die vereist is om op de hoogte te mogen werken en geeft je als werknemer in de hoogte ook meer zekerheid tijdens het werken. Op het gebied van valbeveiliging zijn er vele types die een val kunnen voorkomen die wij in deze blog gaan vergelijken op de voor- en nadelen en de toepassingsgebieden.
Vergelijking tussen verschillende actieve & passieve veiligheidssystemen
Valbeveiliging voorkomt dat iemand ten val komt en minimaliseert daarnaast de gevolgen van een val. Dit soort beveiliging is verdeeld in twee soorten: actief en passief. Hieronder geven wij meer uitleg over de verschillende veiligheidssystemen per type:
Actieve veiligheidssystemen
Bij actieve veiligheidssystemen moet je jezelf beveiligen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veiligheidsharnas, leeflijn, ankerpunten en valstopblokken. Laten wij een diepere kijk nemen in deze typen.
Harnassen en tuigjes
Dit type valbeveiliging draag je als deel van een valbeveiligingssysteem dat voorkomt dat je ten val komt. Deze zijn lichtgewicht en draagbaar, dus je zult hierdoor nauwelijks belemmerd worden tijdens het werken. Verder zijn harnassen en tuigjes vaak verstelbaar, zodat het comfortabel en goed vast zit. Het nadeel van dit type valbeveiliging is dat training vereist is voor gebruik. Daarnaast is dit een onderdeel van een valbeveiligingssysteem, waardoor het noodzakelijk is om de andere onderdelen, zoals de leeflijnen, te hebben.
Harnassen en tuigjes worden hoofdzakelijk gebruikt op bouwplaatsen, steigers, masten of andere situaties waar een val niet geheel voorkomen kan worden.
Lijnen en valstopblokken
Lijnen zijn het verbindende onderdeel dat verbinding maakt tussen een harnas en een ankerpunt. Deze kun je ook uitrusten met valstopblokken die een val afremmen en vervolgens tot stop zetten. Dit zorgt ervoor dat de valafstand en schokimpact beperkt worden, waardoor een whiplash voorkomen kan worden. Deze lijnen maken het mogelijk dat je binnen een bepaald bereik vanaf een ankerpunt veilig kunt bewegen. Het nadeel hieraan is dat je hierdoor wel beperkt bent tot de lengte van de lijn en dat er hiervoor een stevig ankerpunt vereist is om gebruikt te kunnen worden.
Lijnen en valstopblokken worden vaak gebruikt op schuine daken, constructiewerk of andere situaties waarin op hoogte wordt gewerkt.
Ankerpunten
Ankerpunten zijn bedoeld als stevig punt waar iemand zich aan vast kan ankeren met een veiligheidsharnas met lijn. Tijdelijke ankerpunten kunnen verplaatst worden naar verschillende werkplekken en zijn geschikt voor verschillende oppervlakken, waardoor het een flexibel inzetbaar beveiligingsmiddel is. Daarnaast is het redelijk eenvoudig om ankerpunten te installeren. Het nadeel van tijdelijke ankerpunten is dat deze niet zo stabiel zijn als vaste ankerpunten, dus als je flexibiliteit wilt inleveren voor meer zekerheid, dan is een vast ankerpunt aan te raden. Bovendien ben je verplicht om dit zorgvuldig te plaatsen en te inspecteren of deze nog adequaat gebruikt kan worden.
Ankerpunten worden hoofdzakelijk gebruikt op bouwprojecten en restauraties.
Passieve veiligheidssystemen
Passieve veiligheidssystemen voorkomen dat iemand een dakrand bereikt en eroverheen valt. Dit zijn structurele systemen die tijdelijk of vast staan, zoals staanders, hekwerk, leuningen en vangnetten. Laten wij een diepere kijk nemen in deze typen.
Vaste dakrandbeveiliging
Dit zijn permanente hekwerken en staanders die langs dakranden van schuine daken geplaatst worden en het vallen volledig voorkomen. Deze zijn geschikt voor langdurig gebruik en vereisen weinig onderhoud na installatie. Het nadeel van vaste dakrandbeveiliging is dat het in eerste instantie best veel geld kost om deze beveiliging aan te schaffen.
Vaste dakrandbeveiliging wordt vaak toegepast op locaties waar regelmatig dakonderhoud plaatsvindt op schuine daken.
Tijdelijke dakrandbeveiliging
Dit zijn tijdelijke hekwerken of leuningen die langs dakranden van platte daken geplaatst worden. Ten opzichte van vaste dakrandbeveiliging is dit type flexibel, goedkoop en is het snel geïnstalleerd, zonder dat er wat veranderd hoeft te worden aan het dak. Het nadeel van tijdelijke dakrandbeveiliging is dat het zorgvuldig geplaatst moet worden, zodat het stabiel staat.
Tijdelijke dakrandbeveiliging wordt vaak toegepast op locaties waar regelmatig dakonderhoud plaatsvindt op platte daken of op restauraties van het dak.
Vangnetten
Een vangnet zorgt ervoor dat een persoon en voorwerp opgevangen worden tijdens een val. Deze hebben vaak een groot opvanggebied, waardoor een groot gebied goed beveiligd is en het mogelijk maakt om meerdere mensen en voorwerpen tegelijk op te vangen. Het nadeel hiervan is dat je wel voldoende ruimte nodig hebt om een vangnet optimaal te kunnen gebruiken, wat het minder geschikt maakt voor kleine werkplekken.
Vangnetten worden hoofdzakelijk gebruikt tijdens grote bouwprojecten of werkzaamheden die in de hoogte plaatsvinden.
Een blik op de toekomst van veiligheid
Of je nu kiest voor een actief of passief veiligheidssysteem, één ding staat vast: de technologie en innovaties in valbeveiliging blijven zich ontwikkelen. Dit biedt niet alleen meer keuze, maar ook betere oplossingen voor specifieke werkomgevingen. Hoe de toekomst van werken op hoogte er ook uitziet, veiligheid blijft de absolute prioriteit. Want uiteindelijk werken we allemaal beter met een gerust hart en stevig vertrouwen in de systemen die ons beschermen.