Wat is beter voor een oudere: een laptop, smartphone of tablet?

Je kent het wel een oude windows computer die “10 minuten nodig heeft om op te starten” of geen verbinding maakt met de printer of misschien zelfs een virus heeft. Of misschien heeft je grootmoeder of grootvader wel nooit een computer nodig gehad, maar wil hij of zij nu wel naar de foto’s van de kleinkinderen kijken en videobellen met de familie. Wat hun situatie ook is, je kan je afvragen wat de beste producten zijn voor je grootmoeder of -vader. Is het een laptop, een tablet of toch een smartphone? Dat kom je te weten in dit artikel.

Een laptop

Op een traditionele computer / laptop kan je makkelijk ten prooi vallen aan malware en virussen. Bijna wekelijks zijn er altijd wel nieuwe updates beschikbaar, vaak moet je ook naar de updates pagina zelf gaan om te kijken of er nieuwe updates beschikbaar, en we hebben vast allemaal wel een keer meegemaakt dat de laptop opnieuw opstartte voor een update, terwijl je ergens mee bezig was. Zelfs updates mislukken soms tijdens het installatie proces. Daarnaast komt het ook voor dat je pop-ups ziet van geïnstalleerde programma’s die melden dat er nieuwe updates zijn, en het kan een heel proces zijn om de nieuwste versie dan te installeren. Dit kan allemaal nogal verwarrend zijn, zeker als je geen techneut bent.

De beste laptop optie is een Chromebook. Ze worden steeds populairder bij jong en oud, er is veel meer mogelijk dan voorheen en door de eenvoudigheid en veiligheid maakt deze Chromebooks ook zeer geschikt voor ouderen. Het is een kant en klaar voor gebruik apparaat direct uit de doos zonder gedoe. Computers zijn tegenwoordig in de samenleving een absolute noodzaak. We lezen zo vaak dat senioren last van eenzaamheid hebben, een makkelijk te bedienen computer kan veel deuren openen. Van een potje online schaken, naar een heel bibliotheek aan boeken die online te vinden zijn.

Een smartphone

Voor senioren is het vaak lastig om telkens de bediening van nieuwe toestellen te leren. Nog niet zo heel lang geleden kon je er eigenlijk niet omheen om geen computer te hebben. De laatste jaren zijn de mogelijkheden van een smartphone aanzienlijk verhoogt, wat het mogelijk maakt om alles op je mobiel te doen. Hierdoor kan je je afragen heb ik nog wel een computer of tablet nodig, als ik alles kan op mijn smartphone?

De laatste jaren zijn mobiele smartphone-apps onder de massa erg populair geworden. De overheid heeft ook veel initiatief genomen om de digitalisering van diensten onder druk te zetten om kosten, verspilling van papier en andere middelen te verminderen. Als je zin hebt in een lekkere afhaalpizza en niet wilt koken, hoef je je huis niet uit, je kan eten bestellen via talloze gebruiksvriendelijke apps.

Een tablet

Een tablet voor ouderen is ook een goede keuze. Een tablet is een draagbaar apparaat en de gulden middenweg bewandeld tussen een smartphone en een laptop. Ze hebben een groter scherm dan een smartphone en zijn lichter dan een laptop. Op die manier is het mogelijk om altijd alles goed te kunnen zien. Ook heb je overall toegang tot de apps die je op je smartphone gewend bent, je e-mail, social media en bestanden. Daarnaast kan je er natuurlijk ook mooie foto’s mee maken.

Tablets zijn eenvoudig te gebruiken. Je kan er gemakkelijker mee typen dan op een smartphone omdat het scherm en de toetsen een stuk groter zijn. Ook kan je een eigen fysiek toetsenbord gebruiken met een tablet als je dat wenst. Ze zijn een stuk lichter dan een laptop en dus veel gemakkelijker om mee te nemen.