Wat is de beste manier om Mexico te ontdekken? Met een georganiseerde reis of op eigen houtje?

Mexico: alleen al voor de zintuigen prikkelende Mexicaanse keuken zou je al naar het Noord-Amerikaanse land willen vliegen. Het is tenslotte het land van heerlijk kruidige taco’s, burrito’s, quesadilla’s en fajita’s. Om nog maar te zwijgen van de beruchte Mexicaanse sterke dranken als tequila en mezcal. Je kan de typische mariachi muziek haast al horen als je de namen leest.

Elke zelfverklaarde wereldreiziger moet minstens een keer in zijn leven naar Mexico. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Kies je voor een georganiseerde reis? Of trek je meteen op eigen houtje met je rugzak door dit wonderlijke land, kleurrijke muurschilderingen, eeuwenoude mysterieuze Maya Ruïnes, zwoele Caribische badplaatsen en betoverende cenotes?

Wat zijn je plannen precies?

Stel jezelf eerst de vraag wat je plannen precies zijn. Hoeveel tijd en budget heb je? Wil je rondreizen of je hele vakantie op dezelfde locatie blijven? Doe online inspiratie op om deze vragen te beantwoorden.

Mexico heeft een ongelooflijk rijke cultuur en geschiedenis. Het paradijselijk helderblauwe water van Laguna Bacalar is prachtig, maar het zou zonde zijn om je hele vakantie in de hangmat van een badresort te slijten.

Je ontdekt de vele facetten van Mexico door rond te reizen. Om alles uit je vakantie te halen heb je minstens twee weken nodig. Drie weken is nog beter als je geen enkele Zuid-Mexicaanse hotspot wil missen.

Heb je ervaring als backpacker?

Als je online inspiratie op doet, begrijp je meteen waarom zoveel backpackers Mexico op hun bucketlist hebben. Voor beginnende backpackers is Mexico allicht niet de beste bestemming. Zeker Noord-Mexico torst een ietwat bedenkelijke reputatie.

De voordelen van een georganiseerde reis

Heb je weinig of geen ervaring met backpacken? Dan kies je beter voor een georganiseerde reis. Gespecialiseerde reisbureaus bieden rondreizen voor kleine én grote groepen aan. Deze zijn perfect als je geen reispartners hebt.

Bij een groepsreis wordt alles netjes voor je geregeld. Bij een ervaren touroperator mag je gerust zijn dat je niet wordt opgelicht of in dubieuze hotels terechtkomt.

Zo kan je zorgeloos populaire Mexicaanse trekpleisters als Mexico-Stad, Oaxaca, Yucatán en de wereldberoemde Maya Ruïnes van Chichén Itzá van je reis lijstje afvinken. Uiteraard zal een bezoek aan Bacalar niet ontbreken.

De nadelen van een georganiseerde reis

De voordelen van een georganiseerde reis zijn tegelijkertijd ook de nadelen. Het is allemaal wat braaf, veilig en vooral voorspelbaar.

Wil je het authentieke Mexico beleven? Incl. een moker van een drie dagen aanhoudende mezcal-kater? Dan laat je de grote touroperators beter achterwege. Speur liever het internet af op zoek naar alternatieve reisblogs.

Reisblogs van ervaren backpackers

Het internet en sociale media hebben backpacken helemaal veranderd. Vandaag heb je namelijk heuse backpack-influencers.

Deze gepassioneerde backpackers verdienen hun geld met het vol pennen van reisblogs en unieke reisgidsen, tjokvol jaloersmakende avonturen en de bijbehorende Instagram-kiekjes. Ze brengen je naar plaatsen waar je nooit met een georganiseerde groepsreis zal belanden.

Reisbloggers zijn tenslotte zelf voortdurend op zoek naar dat groezelige authentieke kroegje in Cancun waar alleen Spaans sprekende locals een koud biertje drinken. Soms vliegen ze wel vijf keer de Grote Oceaan over om toch maar in die ene onontdekte cenote te kunnen snorkelen.

De hamvraag

Kortom. Wil je het échte Mexico ontdekken? Dompel je dan vooraf online volledig onder in gespecialiseerde reisblogs. Check wel of deze nog actueel zijn. Betrouwbare bloggers geven hun teksten op tijd een broodnodige update.

Heb je weinig ervaring met backpacken en wil je vooral de populaire hotspots zien? Dan is een georganiseerde reis een prima keuze.