Wat is de impact van voertuigtelematica op de autoverzekering?

autoverzekering

De ontwikkeling op het gebied van Telematica hebben al veel bijgedragen voor bedrijven. De vraag is echter hoe deze technologie ook kan bijdragen voor de particuliere consument. De particuliere partij kan dankzij de Telematica technologie veel meer uit hun autoverzekering halen. Ben jij benieuwd wat voor impact Telematica kan geven op een autoverzekering? Lees dan snel dit artikel verder.

Wat is Telematica?

Telematica is een technologie waar data tracking bij komt kijken. Bij Telematica wordt er namelijk via een klein apparaat, wat gekoppeld is aan een auto, data verzameld en geanalyseerd. Informatie over de snelheid van de auto, de locatie en het brandstofverbruik worden allemaal bijgehouden. Meer weten over de mogelijkheden van het toepassen van telematica? Informeer op MooveConnectedMobility.com naar de mogelijkheden.

Het promoot veiliger rijgedrag

Wanneer jij weet dat een apparaat je rijgedrag in de gaten kan houden, zou je dan nog steeds geneigd zijn om bewust sneller te rijden op de weg? Een mogelijk doel van Telematica voor autoverzekeringen is om het rijgedrag van bestuurders te herkennen en aan te passen waar nodig is. Onveilig rijgedrag, zoals te snel rijden, abrupt remmen, wisselen van baan zonder richtingaanwijzer te gebruiken, enzovoorts, wordt met behulp van telematica herkend. Wanneer jij, de bestuurder, te weten komt waar jouw zwakke punten liggen, dan kan je leren om deze te verbeteren. Zo dragen we allemaal bij aan een veiliger verkeer.

Het voorkomt frauduleuze claims

Wanneer er een auto tijdens een auto-ongeluk beschikt over een Telematica apparaat, dan kan er veel informatie worden gehaald uit de data. De data geeft namelijk aan wanneer de auto remde en hoe hard de auto initieel aan het rijden was. Telematica wordt niet voor niets de ‘zwarte doos’ voor de autovoertuigen genoemd. Met behulp van deze informatie kan er een duidelijk scenario worden geschetst over hoe het ongeluk is gebeurd en wie er ‘schuldig’ kan worden geklaagd. Zo kunnen de zogenoemde ‘crash for cash’ claims een stuk worden verminderd en kan de autoverzekering hun werk voor hun klanten beter uitvoeren. 

Een lagere autoverzekering voor beginnende bestuurders

Vandaag de dag worden jonge bestuurders vaak gezien als onveilige en risicovolle bestuurders. In veel gevallen is dit echter niet het geval. Wanneer jouw rijgedrag met behulp van Telematica voor een bepaalde periode wordt geanalyseerd, kan je bewijzen dat je een veilige bestuurder bent en dus minder premie hoeft te betalen. Ook kan de autoverzekering in zijn geheel worden verlaagd door bijvoorbeeld het betalen per rit mogelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat je alleen een autoverzekering betaalt wanneer je daadwerkelijk gebruik maakt van jouw auto in het verkeer.