Frezen is een metaalbewerking en valt onder de verspaning. Tijdens het frezen worden er namelijk kleine spaantjes uit het werkstuk geboord met behulp van een draaiende frees. Bij de indeling van de freesbanken wordt allereerst een keuze gemaakt tussen de computergestuurde freesbank (CNC freesbank) en de conventionele freesbank. Daarnaast worden freesbanken ingedeeld op basis van het aantal assen. Ben jij benieuwd naar het verschil tussen 4- en 5-assig frezen? Lees dan snel verder.
4-assig frezen
Een freesbank met 4 assen is voorzien van een extra roterende as ten opzichte van de standaard 3-assige freesbank. Een freesbank met drie assen maakt drie lineaire bewegingen: de X, Y en Z. Het product wordt in dit geval alleen van bovenaf bewerkt en de frees beweegt zich loodrecht op het werkstuk. Door te kiezen voor een freesbank met 4 assen kan je het werkstuk ook verdraaien. Voor nog meer toepassingen kies je voor een 5-assige werkbank.
5-assig frezen
Een 5-assige freesbank heeft een 5e as die de B-as wordt genoemd. Deze as draait de spindle kop naar links en rechts. Dit maakt het mogelijk om met een 5-assige freesbank een product van vijf verschillende kanten te verspanen, zonder dat het nodig is om het materiaal uit de freesmachine te halen. Het aantal assen van de freesbank bepaalt dus vanuit welke hoeken je het werkstuk kunt bewerken. Een freesbank met 5 assen kan daardoor gebruikt worden voor een complexer werkstuk dan een freesbank met 4 assen.
Welke freesbank gebruiken
De keuze voor 4-assig of 5-assig simultaan frezen hangt af van het aantal zijden dat bewerkt moet worden in combinatie met de complexiteit van de bewerkingen. Eenvoudige bewerkingen kunnen gedaan worden met bijvoorbeeld 3-assig frezen, terwijl je voor meer complexe bewerkingen een 5-assige freesmachine nodig hebt. Het frezen kan gedaan worden met allerlei materialen, al is kunststof de meest populaire toepassing. Er zijn verschillende soorten kunststof waar je gebruik van kunt maken. Onder andere in de kantoorinrichting zijn hier toepassingen voor te bedenken.
CNC draaien
Naast CNC-frezen bestaat er ook CNC draaien. Dit wordt gedaan met behulp van een draaibank, die onder andere bestaat uit een stafaanvoer. Dit is een groot verschil met CNC frezen, waarbij een freesbank wordt ingezet. De technieken zijn desondanks relatief gelijk omdat het beide verspanende bewerkingen zijn. De vorm van een blok kan hierdoor erg gewijzigd worden. In verschillende sectoren wordt CNC draaien relatief vaak gebruikt, zoals in de medische wereld maar ook bij defensie. Doorgaans wordt gekozen voor CNC draaien als een onderdeel cilindrische eigenschappen moet krijgen.
Welke freesbank je moet gebruiken is dus afhankelijk van het aantal zijden dat bewerkt gaat worden en de complexiteit van de bewerkingen. Kijk goed wat in jouw situatie van toepassing is. Succes vast!