Wat is voip eigenlijk precies?

Voip

Je hebt misschien de term voip wel eens voorbij horen komen, zonder dat je precies weet wat ermee bedoeld werd. In dit artikel zullen we je uitleggen wat voip precies is, wat de voordelen zijn en wat het verschil is tussen voip en het gewone telefoneren.

Allereerst maar het antwoord op de vraag: waar staat voip voor. Voip is de afkorting van de Engelse term: Voice Over Internet Protocol. Vrij vertaald is het dus bellen via internet. Dat is ook meteen het verschil met telefoneren zoals we dat uit de vorige eeuw kennen.

De verschillen tussen voip en ‘ouderwets bellen’

Je bent met Voip niet gebonden aan een telefoontoestel of een bepaalde locatie, zoals met een vaste aansluiting. Je hebt dus ook geen telefoonabonnement en vaste telefoon meer nodig.


Er zijn echter ook verschillen tussen Voip en bellen vanaf een mobiele telefoon. Mobiele telefonie heeft voordelen, maar ook zeker zijn nadelen. Allereerst heb je een vaak prijzig toestel nodig, om maar niets te zeggen over het abonnement of prepaid-tegoed. Je hebt voor voip geen mobiele telefoon en abonnement of prepaid tegoed nodig. Dat brengt diverse voordelen met zich mee die we hieronder zullen toelichten.

Leestip: telefooncentrale vergelijken

De voordelen van voip

Voor Voip heb je een apparaat met internettoegang nodig. Dit kan je mobiele telefoon zijn, maar je kunt ook via voip bellen op je tablet, je laptop en je computer. Er is dus altijd wel een manier om te bellen op een apparaat dat je al in bezit hebt. Sommige apparaten hebben een ingebouwde microfoon met speaker, op andere zul je een headset of Bluetooth aan moeten sluiten.


Wat je vervolgens nodig hebt is een account bij een van de vele voip-aanbieders. Er zijn Nederlandse aanbieders van voip, maar ook buitenlandse. Iedere service heeft zijn eigen betaalmethodes. Vaak is er keuze uit diverse opties, zoals credit card, Paypal en Ideal. Ook zijn er verschillen wat betreft de manieren waarop je kunt telefoneren. 

Zodra je een account hebt aangemaakt en beltegoed hebt gekocht kun je bellen. Aan jouw de keuze welke voipmethode je wilt gebruiken.

De verschillende mogelijkheden

Bij de meeste aanbieders kun je vanaf de website direct het telefoonnummer dat je wilt bellen invoeren en een gesprek tot stand laten komen. Daarnaast kan je op je computer of laptop een speciaal programma downloaden. Hier heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen tussen diverse instellingen en kun je in bepaalde gevallen met een speciaal Voip In nummer ook gesprekken ontvangen.

Uitgelicht: voip vergelijken


Vanaf een vaste aansluiting en je mobiel kun je bellen naar een speciaal inbelnummer. Dit soort callthrough aanbieders bestonden al langer, maar deze manier van bellen kan dus ook via voip gebruikt worden.


Op je mobiele telefoon en tablet kun je daarnaast bellen via een speciale app. Met behulp van het adresboek hoef je dan niet meer het nummer in te toetsen, wat met bellen via een inbelnummer meestal wel het geval is.

Conclusie

Het is duidelijk dat er heel veel mogelijkheden zijn om voip te gebruiken. Het is een veilige manier om goedkoop en gemakkelijk te bellen, zonder abonnementskosten. Dus, waarom zou je het niet eens proberen?