Wat maakt de beukenhaag zo populair?

Wanneer je kijkt naar een lijst met de meest populaire haagplanten is het misschien gek dat de beukenhaag hier tussen staat. Samen met de haagbeuk, die veel op de groene beuk lijkt, is het namelijk de enige bladverliezende haagplant met zo’n grote populariteit in Nederland. Waar komt dat door? Dat lees je in dit artikel. 

Verliest of behoud de beukenhaag zijn blad in de winter? 

De beukenhaag behoort tot de bladverliezende haagplanten. Het klopt inderdaad dat de beuk niet heel de winter groen blijft, maar echt bladverliezend is de beuk ook niet. De bladeren van de beukenhaag worden in het najaar langzaam bruin, maar vallen niet altijd van de plant af. Ze blijven vaak zitten waardoor ze zelfs in de winter nog zorgen voor privacy. Bij een hele koude winter of bij veel harde wind kan het wel zijn dat veel bladeren van de haag loslaten. Dat de beukenhaag niet al het blad laat vallen, maakt hem een zeer geliefde haagplant. Veel mensen vinden bladverliezende hagen een mooie manier om de veranderende seizoenen echt in hun tuin te halen, maar je wilt toch graag je privacy behouden. Doordat de bladeren wel verkleuren, maar toch aan de heg blijven zitten, heb je met de beukenhaag de perfecte tussenoplossing. 

Veel verschillende mogelijkheden met de beukenhaag

Je hebt veel mogelijkheden wanneer je kiest voor een beukenhaag in je tuin. De beukenhaag kan namelijk ongesnoeid meters hoog groeien. Hoewel de beuk van nature groeit als boom, kan hij door regelmatige snoei een nauw vertakte haag vormen. De beukenhaag is een snelgroeiende haagplant, hij groeit tussen de 30 en 75 centimeter per jaar en kan dus het beste meerdere keren per jaar gesnoeid worden. Naast het snoeien van de haag, omdat hij zo snel groeit, heeft de beukenhaag maar weinig onderhoud nodig. Zet hem op een plaatsje in de zon om halfschaduw op vruchtbare grond en geniet van de haag. 

Deze haagplant is geschikt voor hoge privacyhagen, maar wordt ook veel gebruikt voor lagere haagjes. Hij is gemakkelijk in een formele vorm te snoeien. Daarom wordt de beukenhaag niet alleen veel in voortuinen en achtertuinen gebruikt, maar ook op openbare plekken, zoals bij treinstations en in groenstroken. Hij is goed winterhard en heeft dus in de winter geen extra bescherming nodig. Het is wel handig om deze haag een beetje uit de wind te zetten, want bij harde wind kunnen de dorre bladeren alsnog van de plant af waaien, wat natuurlijk zonde is. Vergeet tot slot de voeding voor de beukenhaag niet.