Wat maakt kunststof kozijnen zo populair?

Kunststof kozijnen worden steeds populairder. Niet alleen in nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen die sinds het begin getooid zijn met houten kozijnen. En dit is niet voor niets; kunststof kozijnen bieden een lange lijst voordelen ten opzichte van hun houten equivalenten. Dit betekent dat mensen steeds vaker kiezen voor kunststof in plaats van hout, wat weer zorgt voor een duurzamere woning. Hoe? Dat leggen we uit.

Kunststof vraagt amper onderhoud

Een eerste voordeel, is het vrijwel volledige gebrek aan onderhoud dat komt kijken bij het installeren van kunststof kozijnen. Waar houten kozijnen regelmatig bewerkt moeten worden om te voorkomen dat ze gaan rotten of last krijgen van vocht, is dat bij kunststof kozijnen absoluut niet het geval. Kunststof gaat niet rotten en heeft geen last van vocht. Dit betekent dat je de kunststof kozijnen alleen maar schoon hoeft te houden met een sopje en zelfs dat hoeft niet elke maand. Een paar keer per jaar is genoeg om de kozijnen in prima staat te houden. En denk eens aan de kleurvastheid van kunststof kozijnen. Een groot onderdeel van het onderhoud van houten kozijnen, is het regelmatig verven ervan. Immers; na verloop van tijd krijgt het UV-licht vat op de verf en gaat de kleur flink in kwaliteit achteruit. Dit is bij kunststof kozijnen wel anders; kunststof is UV-bestendig en behoudt dus zijn kleur. Ook als de kozijnen tientallen jaren elke dag in de volle zon staan, blijft de kleur intact. Dit scheelt een schilder en dus een flinke kostenpost die regelmatig terugkeert.

De isolatie is uitstekend

Moderne kunststof kozijnen isoleren uitstekend. Dit maakt ze tot bijzonder duurzame toevoegingen aan je huis. Zo duurzaam zelfs, dat de installatie ervan in sommige gevallen kan rekenen op subsidie van de overheid. Dit maakt kunststof kozijnen bijzonder aantrekkelijk, omdat de aanschafprijs dan behoorlijk kan schelen. De isolatie is zo goed, omdat deze kozijnen ervoor zijn gemaak om kou buiten te houden en de warmte binnen te bewaren. Een bijkomend voordeel van dubbel of zelfs triple glas, is dat het ook zeer geluiddempend werkt. Mocht je dus last hebben van rumoer op straat en je wilt gewoon lekker slapen, dan zijn kunststof kozijnen ideaal.

De subsidie

We hebben het er al even over gehad, maar kunststof kozijnen worden dus aangemerkt als verduurzamende elementen aan je huis. Dit betekent dat je er subsidie voor kan aanvragen. Wil je je huis verduurzamen, dan kan dat op vele manieren. Denk aan een warmtepomp, zonnepanelen of extra isolatie. Kunststof kozijnen vallen hier ook onder; ze zijn dermate goed in het isoleren van je huis, dat de overheid ze heeft opgenomen in hun subsidieplannen voor mensen die graag hun huis verduurzamen. De aanvraag van deze subsidie gebeurt vaak na de installatie van de kozijnen en kan soms een beetje een papierwinkel zijn, waarbij voldaan moet worden aan allerlei regels. Daarom is het slim om dit te laten doen door een expert; dan weet je namelijk zeker dat je alles uit je kozijnen haalt en nooit een cent teveel hoeft te betalen.