Wat verstaan we eigenlijk onder duurzame gebouwen Nederland?

Het zal de komende jaren ongelofelijk belangrijk zijn om de nodige inspanningen te leveren met betrekking tot het verduurzamen van ons land. Dat is onder meer noodzakelijk omdat Nederland de doelstelling nastreeft om tegen het jaar 2050 volledig energieneutraal te zijn. Voordat dat kan worden gerealiseerd dienen er nog heel wat verschillende inspanningen te gebeuren. Onder meer moeten we aandacht besteden aan de realisatie van (nog) meer duurzame gebouwen Nederland. Maar liefst 40 procent van het totale energieverbruik in Europa zou namelijk afkomstig zijn uit de gebouwde omgeving. Ben jij ook benieuwd om meer te weten te komen over wat nu precies echt duurzame gebouwen zijn? Dan kan de informatie op deze pagina je daarbij helpen.

Waar bij de realisatie van duurzame gebouwen aandacht aan besteden?

Er zijn bij de realisatie van duurzame gebouwen Nederland best een aantal verschillende factoren waar aandacht aan moet worden besteed. Het begint uiteraard allemaal reeds bij het grondig isoleren van het pand. Zonder een goede isolatie is er namelijk sprake van een significante hoeveelheid aan warmteverlies. Dat warmteverlies moet uiteraard op een bepaalde manier worden gecompenseerd. Het maximaal inzetten van verwarmingstoestellen kan daarvoor zorgen, maar echt duurzaam is dit uiteraard niet. Let op, kies je voor een optimale isolatie van je woning? Vergeet dan zeker ook niet om voldoende ventilatie te voorzien.

Het opwekken van duurzame energie

Het spreekt voor zich dat het grondig isoleren van een woning alleen ze nog niet tot een echt duurzaam gebouw maakt. Het feit dat de voorraad met fossiele brandstoffen steeds meer op raakt zorgt ervoor dat we veel meer moeten gaan kijken naar van duurzame en milieuvriendelijke alternatieven. Twee alternatieven zijn tegenwoordig reeds goed ingeburgerd, namelijk:

  1. Zonne-energie;
  2. Windenergie;

Voor deze beide vormen van energie geldt dat we in principe in staat moeten zijn om ze onbeperkt te kunnen blijven gebruiken. Bovendien is het zo dat er tegenwoordig ook mogelijkheden bestaan op vlak van energieopslag. Door gebruik te maken van warmtebatterijen is het dan ook mogelijk om niet alleen wind-, maar ook zonne-energie op te slaan. Zo kan je ze precies op die momenten gebruiken waarop je er daadwerkelijk behoeften aan hebt.

Het zo beperkt mogelijk houden van het energietransport

Ook een belangrijk aandachtspunt bij de realisatie van duurzame gebouwen Nederland heeft betrekking tot het zo beperkt mogelijk houden van het energietransport. Dit is een belangrijk aandachtspunt dat behoorlijk vaak over het hoofd wordt gezien. Door hier aandacht aan te besteden zorg je er voor dat bijvoorbeeld wordt voorkomen dat er energieverlies kan optreden. Indien je jouw gebouw dus met andere woorden echt zo duurzaam mogelijk wenst te maken is het altijd een goed idee om ook hier de nodige aandacht aan te besteden.

Gebouwde omgeving | klimaatneutraal.

De ontwikkeling van nieuwe concepten

De organisatie TNO werkt aan de ontwikkeling van nieuwe concepten met als doel om warmte op te wekken of te hergebruiken. Bovendien is het zo dat deze organisatie er ook om bekend staat middelen te bedenken welke gebruikers kunnen helpen om op een efficiëntere manier met energie om te gaan. Door volop in te zetten op de realisatie van duurzame gebouwen Nederland kunnen we erin slagen om de ambitieuze doelstellingen voor het jaar 2050 alsnog te halen.