Wat zijn de verschillen tussen VR en AR?

VR en AR zijn de laatste jaren tot bekende termen uitgegroeid. Maar wat is het verschil tussen VR en AR?

Virtual Reality (VR)

VR is het gebruik maken van computertechnologie om de gebruiker in een compleet gesimuleerde omgeving te plaatsen. Anders dan bij de traditionele interfaces, wordt bij VR de gebruiker in een ervaring geplaatst. Waar monitoren en tv-schermen slechts een beperkte 3D-ervaring kunnen bieden, kan VR een meeslepende ervaring van 360 graden zijn, waarbij computergegenereerde grafische afbeeldingen helpen om dingen zo dicht mogelijk bij de realiteit te creëren. VR kan ook worden toegepast op apparaten zoals smartphones, de gebruiker kan dan bijvoorbeeld de telefoon meebewegen met een app of video. Door een VR app te laten maken door StickyLock kan je bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie.

Augmented Reality (AR)

AR is een technologie die door de computer gegenereerde verschijnselen bovenop een bestaande realiteit legt om deze betekenisvoller te maken door de gebruiker de mogelijkheid te geven om er interactie mee te hebben. In tegenstelling tot VR, wordt de gebruiker niet in een gesimuleerde omgeving geplaatst. Er worden enkel extra dingen toegevoegd aan de realiteit. AR laat de echte wereld versmelten met toegevoegde digitale componenten. Zo kan je de gebruiker een 3D object of animatie laten zien zonder dat dit object fysiek aanwezig is.

VR en AR bereiken beiden op twee hele verschillende manieren een geheel ander doel, ondanks dat het concept veel overeenkomsten heeft. VR ruilt de werkelijkheid om met een gesimuleerde omgeving. AR voegt enkel iets toe aan de werkelijkheid en schetst informatie op dingen die jij al waarneemt.

Het zijn twee zeer krachtige technologieën waarvan de volle potentie nog niet benut is, maar beide technieken die oneindig veel mogelijkheden bieden voor innovatie en onderscheiding. In de entertainmentindustrie wordt het al vol op gebruikt, denk maar aan video games of video’s. Maar ook in de zorg en in het bedrijfsleven steekt VR en AR brutaal de kop op. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van VR apps. Zo’n VR app laten maken door StickyLock geeft klanten een extra reden om voor jouw bedrijf te kiezen.