Regelmatig bewegen is gezond voor zowel je lichaam als je geest. Misschien heb je geprobeerd een aantal fitnessoefeningen uit te voeren om bijvoorbeeld af te vallen of spieren op te bouwen, maar merk je dat het niet goed past bij jou of jouw leven. Dit kan erg demotiverend zijn, waardoor het moeilijk is die routine te behouden naast je privé- en werkleven. In deze blog zijn wij er om jou te helpen in het vinden van de passende manieren van fitness. Daarbij gaan wij in op het belang van het vinden van de juiste manier van fitness voor jou, hoe je deze manieren vindt en om af te sluiten hebben wij de populairste vormen van fitness voor je op een rijtje gezet, zodat je na deze blog direct aan de slag kan met het uitvoeren van een passende manier van fitness.
Het belang van het vinden van de juiste manier van fitness
Bij fitness kun je er niet zomaar van uit gaan dat elke manier van fitnessen voor jou werkt. We hebben allemaal een ander lichaamstype, energielevel, levensstijl en doel die we willen behalen. Hierdoor zijn sommige vormen van fitness minder geschikt voor jou en zul je een geschikte manier moeten vinden waarmee je jouw fysieke doelen kunt bereiken en tegelijk ook gemotiveerd blijft om dit te blijven doen. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren van fitness, dus grote kans dat er een aantal tussen zitten die jou wel zullen aanspreken.
Door een fitnessroutine samen te stellen die bij jou past, zul je merken dat het minder als een verplichting gaat aanvoelen en juist meer als een gewoonte. Hierdoor zul je meer motivatie opdoen, wat ervoor kan zorgen dat je meer openstaat om je grenzen te verleggen tot een hoger niveau, waardoor je jouw fysieke doelen sneller kan bereiken. Daarnaast zorgt een passende fitnessroutine ervoor dat het behalen van deze doelen een positief gevoel van voldoening geeft. Misschien is dit wel een interessante manier om je dag mee te beginnen.
Hoe vind je de manier die bij jou past?
Het vinden van een passende manier van fitness is net als veel dingen in het leven; je zult het simpelweg eerst moeten uitproberen. Om je hier een handje in te helpen, hebben wij hieronder een aantal stappen voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen in het vinden van een passende manier van fitness.
Stap 1: Formuleer je fysieke doelen
Allereerst moet je beginnen met uitzoeken welke fysieke doelen je wilt bereiken. Wil je afvallen? Dan kun je gaan voor fitnessoefeningen waarmee je meer calorieën verbrandt, zoals cardiotraining of HIIT, dat staat voor ‘High Intensity Interval Training’. Ben je van plan om je spieren op te bouwen? Dan kun je het beste gaan voor oefeningen rondom krachttraining. Wil je je conditie verbeteren? Kies dan voor een actieve sport, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Het kan ook zijn dat je na een stressvolle dag even actief wilt zijn en daar zijn ook geschikte fitnessoefeningen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yoga, pilates of tai chi.
Stap 2: Denk aan je fysieke gesteldheid
Ieder lichaam verkeert in een andere staat door bijvoorbeeld leeftijd, lichamelijke beperkingen, handicaps en conditie. Wees je hiervan bewust en kies niet voor een oefening die op een te hoog niveau voor jouw lichaam ligt. Zo kun je met blessures of lichamelijke beperkingen het beste gaan voor low-impact trainingen, zoals zwemmen, fietsen of roeien. Ook als je net begint aan fitness, dan is het aan te raden om een basisprogramma te volgen, zodat je het langzaam kunt opbouwen naar een gevorderd programma. De basisprogramma’s bestaan vaak uit lichte krachttrainingen of korte cardio-sessies. Als je eenmaal een gevorderde fitnesser bent, kun je overgaan op een uitdagendere optie, zoals CrossFit of langere cardio-sessies.
Stap 3: Probeer verschillende manieren van fitness uit
Nu je er over na hebt gedacht, kun je starten met de oefeningen die je aanspreken. Door deel te nemen aan proeflessen, thuisworkouts of actief te zijn in de natuur, kun je snel kennismaken met de oefeningen. Noteer na elke oefening hoe je je voelt en of je het leuk vond om te doen. Op die manier kun je afstrepen wat je minder prettig vond en deze vervangen met nieuwe oefeningen.
Stap 4: Doe het zelfstandig of in een groep en vraag om hulp als het niet lukt
Sommige oefeningen kun je zelfstandig uitvoeren en anderen kun je in groepsverband doen. Probeer beide uit als je hier nog niet zeker over bent. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om een structureel fitnessprogramma samen te stellen en/of te volgen. Hier kan een sportschool je goed bij ondersteunen. Deze hebben vaak ook personal trainers die met je mee kunnen denken in een passend fitnessprogramma en je kunnen motiveren om dit geroutineerd vol te houden.
Ook kan je een sportmaatje zoeken waarmee je elke training gaat doen. Zo kan je elkaar stimuleren en motiveren te gaan sporten. Ga bijvoorbeeld samen naar een personal trainer en split de kosten!
Stap 5: Denk goed aan de praktische zaken
Misschien heb je de smaak goed te pakken met jouw fitnessprogramma, maar past het minder goed in je privé- en werkleven. Bedenk van tevoren goed hoeveel tijd je kunt en wilt vrijmaken voor fitness. Zo kun je met 20-30 minuten per dag voldoende beweging halen tijdens de meeste workouts. Denk daarnaast ook aan het budget dat je te besteden hebt. Zo kun je namelijk ook online fitnessoefeningen volgen die vaak gratis zijn of kiezen voor een personal trainer waar een tarief aan gekoppeld is.
Vergelijking tussen verschillende manieren van fitness
Nu je weet waarom het belangrijk is om een passend fitnessprogramma samen te stellen en hoe je dit het beste kunt aanpakken, zijn wij aangekomen bij het vergelijken van de verschillende manieren van fitness, die wij hieronder bespreken.
Cardio
Misschien wel de populairste manier van fitness: cardio. Cardio-oefeningen zijn gericht op het versterken van je hart en longen, het verbeteren van je conditie en het effectief verbranden van calorieën. Populaire vormen van cardio zijn: hardlopen, fietsen, zwemmen en HIIT (High Intensity Interval Training). Een voordeel van cardio is dat het zeer toegankelijk is, want je hebt er vaak geen apparatuur voor nodig, waardoor je het direct kunt uitvoeren en je niet gebonden bent aan een locatie. Een nadeel van cardio is dat het zich minder focust op spieropbouw, waar krachttraining bijvoorbeeld meer op gefocust is. Daarnaast kun je snel een blessure oplopen tijdens een hoge-impact cardio-oefening.
Krachttraining
Ook krachttraining is een zeer populaire manier van fitness, waarbij de focus ligt op het opbouwen van de spieren en het versterken van je kracht. Populaire vormen van krachttraining zijn: gewichtheffen, powerlifting, bodybuilding en calisthenics. Een voordeel van krachttraining is dat het ook effectief vet verbrandt, zelfs na de training. Ook versterk je bij sommige oefeningen je botten en gewrichten ermee. Een nadeel van krachttraining is dat je wel goed moet weten hoe je op de juiste manier de juiste spieren traint. Anders zou er snel een blessure kunnen ontstaan. Daarnaast zijn niet alle oefeningen zo toegankelijk als cardio, aangezien er bij sommige oefeningen apparaten nodig zijn om het uit te voeren.
Groepstraining
Deze manier van fitness is ideaal als je gemotiveerd wordt om te bewegen met mensen om je heen die dezelfde oefeningen doen als jij. Zo kun je gaan voor groepslessen, zoals Zumba, spinning, bootcamp of een teamsport. Zo zit je vaak in een gemengde groep van deelnemers , vaak van verschillende fitnessniveaus, waardoor het zeer toegankelijk is als beginnen om hier aan mee te doen. Ook worden deze lessen vaak geleid door een instructeur of personal trainer, die je ondersteunt in het effectief behalen van je fysieke doelen en het behouden van je motivatie. Een nadeel kan zijn dat het minder goed past binnen je werk-/privéschema, doordat deze lessen vaak plaatsvinden op een vast tijdstip. Daarnaast kunnen deze lessen duurder uitvallen dan zelfstandig trainen.
Mind-body training
Mind-body-oefeningen zijn bedoeld om je lichaam en geest te ontspannen en zorgen ervoor dat je je weer goed kunt focussen op de belangrijke zaken in het leven. Zo ben je met deze oefeningen bewust bezig met je lichaam en zintuigen. Populaire vormen van mind-body training zijn yoga, tai chi en pilates. Een voordeel van deze manier van fitness is dat je dit zowel zelfstandig als in groepsverband kunt uitvoeren en je veel oefeningen thuis prima kunt uitvoeren. Daarnaast kun je veel van deze oefeningen prima uitvoeren met een blessure of beperking. Een nadeel is dat je wel de ruimte nodig hebt om voldoende te kunnen bewegen, waardoor sommigen enkel de keuze hebben om dit op een sportschool te doen. Ook is het minder effectief in het opbouwen van conditie en kracht dan bijvoorbeeld cardio en krachttraining.