Welke mondverzorging is het beste?

Al op een hele jonge leeftijd wordt ons geleerd om de tanden goed te poetsen. De gewoonte om elke ochtend en avond de tanden te poetsen verdwijnt hierna bij de meesten niet meer uit het systeem. Naast dat het routine is, zijn de meesten ervan op de hoogte hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goede mondverzorging. Voor de mensen die hier nog niet van op de hoogte zijn is het zeker aan te raden om verder te lezen. Naast dat we uitleggen waarom een goede mondverzorging van belang is, leggen we ook uit hoe je zorgt voor de beste mondverzorging. 

Een goede mondverzorging is erg belangrijk

Een goede mondverzorging blijkt essentieel te zijn voor een goede gezondheid. Zo blijkt er onder andere een verband te zijn tussen hart & vaatziekten en een slechte mondverzorging. Daarnaast schijnt een slechte mondverzorging ook de kans op hersenziektes als dementie te vergroten. Dit omdat ziekmakende bacteriën via ontstekingen in de mond eenvoudig de weg weten te vinden naar cruciale delen van het lichaam. Volgens diverse onderzoekers is het daarom belangrijk dat er binnen de geneeskunde meer aandacht wordt besteed aan de mondgezondheid. 

Maak ook je tong regelmatig schoon

Een belangrijk onderdeel van een goede mondverzorging is het goed reinigen van de tong. Zorg ervoor dat je dit enkele keren per week grondig doet. Je tong schoonmaken kun je doen met een tandenborstel, maar eventueel ook met een borstel die hier speciaal voor is ontworpen. Het voordeel van een ‘tong borstel’ is dat je minder erg de neiging krijgt om over te geven. Daarnaast krijg je de tong met een tong borstel ook een stuk eenvoudiger schoon. Het is daarom dan ook zeer aan te raden om er eentje aan te schaffen en er minimaal 3x per week gebruik van te maken. 

Poets je tanden goed

Je tanden dien je minimaal twee keer per dag met zorg te poetsen. Het is belangrijk dat je voor het poetsen van je tanden zo’n twee minuten de tijd neemt. Mocht je er nou niet op zitten te wachten om elke keer een timer te moeten zetten, dan kun je ook een tandenborstel kopen waarbij hij elke halve minuut aangeeft dat je van plek moet wisselen. Naast dit voordeel is een elektrische tandenborstel vaak ook beter voor een goede mondhygiëne.

Gebruik mondwater

Na het poetsen van de tong en tanden kan het nuttig zijn om gebruik te maken van mondwater. Mondwater zorgt er namelijk voor dat de bacteriën worden gedood op plekken waar je met een tandenborstel niet goed bijkomt. Een ander voordeel van mondwater is dat het ervoor zorgt dat je adem fris ruikt. 

Ga met regelmaat naar de tandarts

Ook als je elke dag voldoende aandacht spendeert aan de mondverzorging kan het zijn dat er gaatjes ontstaan. Om te voorkomen dat dit voor problemen zorgt, is het verstandig om minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Mocht er toch sprake zijn van een probleem, dan kan dit direct worden verholpen.