Welke ontkalkingstabletten zijn het best?

Kalkaanslag is iets waar reguliere koffiedrinkers die een koffiemachine vaak last van hebben. Heel vervelend natuurlijk, want als je het probleem niet snel genoeg opgelost dan zal jouw espressomachine stel verstopt raken. Het resultaat? Jouw koffiemachine kan niet meer zijn werk doen en jij begint je ochtend niet meer goed, omdat je niet jouw dagelijkse dosis koffie binnen krijgt. Het is dus belangrijk dat in het geval dat je te maken krijgt met kalkaanslag, dat je dit zo snel mogelijk oplost.

Een makkelijke manier om kalkaanslag tegen te gaan is door ontkalkingstabletten te gebruiken. Zulke tabletten werken snel en effectief, waardoor jouw koffiemachine in no time weer zijn werk kan doen. Dat is ook nog eens fijn voor jou en het werkt net zo fijn als een vloeibare ontkalker koffiemachine. Lees snel verder meer over ontkalkingstabletten en welke de beste zijn.

Ontkalkingstabletten in het kort 

Ontkalkingstabletten zijn tabletten die bestaan uit samengeperste ontkalkingspoeder. Het doel van deze tabletten is om kalkaanslag te bestrijden in koffie- en espressomachines. De meeste machines hebben hier zelfs een speciaal vakje voor waar je het tablet in kan plaatsen. Bij sommige machines moet je eerst het tablet oplossen in het water. Kijk dus zelf eerst goed naar de handleiding van jouw koffiemachine welke manier van toepassing is. 

Het fijne aan een ontkalkingstablet is dat een tablet voldoende is voor het volledig ontkalken van de machine. In tegenstelling tot vloeibare ontkalker hoef je dus nooit te meten hoeveel je precies nodig hebt om jouw koffiemachine schoon te maken.

De ‘beste’ ontkalkingstabletten: merkspecifieke en universele ontkalkers

Het is natuurlijk lastig om te bepalen welke ontkalkingstabletten de ‘beste’ zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten merken op de markt en voor de ene koffie- en espressomachine werkt de ene net wat beter dan de ander. In het algemeen onderscheidt men tussen twee categorieën van ontkalkingstabletten (en vloeibare ontkalkers): merkspecifieke ontkalkingstabletten en universele ontkalkingstabletten.

Bij merkspecifieke ontkalkingstabletten zal de fabrikant van jouw koffiezetapparaat nadrukkelijk aangeven dat je hun eigen merk zal moeten aanschaffen in plaats van andere soort ontkalkingstabletten. In sommige gevallen kan je zelfs de garantie op je product verliezen als je een ander soort ontkalkingsproduct gebruikt. Bij merkspecifieke ontkalkingstabletten ben je er echter van verzekerd dat de producent een ontkalker heeft ontwikkeld die helemaal is afgestemd op de koffiemachine. Het nadeel is echter dat merkspecifieke ontkalkingstabletten relatief duurder zijn dan universe middelen.

Universele ontkalkingstabletten werken in principe hetzelfde als de merkspecifieke varianten. Mocht het zo zijn dat je een universeel ontkalkingstablet gebruikt, wees je ervan bewust van de risico’s en bekijk waaruit het product bestaat. Vermijd bestanddelen zoals agressieve zuren (azijnzuur of zoutzuur). Het wordt dus ook niet aangeraden om ontkalkingstabletten aan te schaffen die veel azijnzuur bevatten. Ga liever voor een product die citroenzuur of melkzuur als hoofdbestanddeel bevat: dit is namelijk beter voor jouw machine en het milieu. Een 100% ecologische ontkalkingstablet is uiteraard nog beter.

Hoe vind je de ‘beste’ ontkalkingstablet?

Het is niet makkelijk om de juiste ontkalkingstablet te vinden voor jouw koffiemachine. Vraag dus naar de specialist in de winkel bij wie je het product hebt aangeschaft wat zij jou aanraden. Zulke experts zijn ook op de hoogte van het onderhoud van het product. Bovendien kun je zelf ook online kijken naar reviews van bepaalde soorten ontkalkingstabletten om je zo op weg te helpen. Laat je zelf niet misleiden doordat een website een mooie deal aanbiedt: het is belangrijk dat je van verzekerd bent dat je een goed product koopt. Als dat niet het geval is, dan zal je jouw koffiezetapparaat alleen maar meer schade opleveren.