Welke opleiding past het best bij jou?

Iedereen heeft wel een bepaald idee van wat hij of zij leuk vindt om als werk te doen. Echter moet je jezelf ook de vraag stellen of dit voldoende op kan leveren om jezelf te kunnen onderhouden. Het is dus best lastig om de juiste opleiding te vinden die leuk is, maar die zeker ook goed betaalt. Iedereen heeft namelijk andere wensen en doelen over wat zij willen bereiken in het leven. Daarom hebben wij een aantal voorbeelden in kaart gebracht.

Als secretaresse in de zorg gaan werken

Je kunt een medische secretaresse opleiding volgen op Mbo-niveau. Tijdens deze opleiding leer je de belangrijkste termen van de medische wereld. Vaak ben je als secretaresse het eerste aanspreekpunt voor patiënten of cliënten die contact met je opnemen. Het is daarom belangrijk om in ieder geval te begrijpen wat zij bedoelen. Ook leer je hoe je een medisch brief op kunt stellen naar organisaties of andere artsen. Hierin is het belangrijk dat je zo beknopt mogelijk met afkortingen gaat werken. Zo heeft de arts in een oog blik alle informatie inzichtelijk die hij of zij moet weten. Daarnaast houd de secretaresse vaak ook het medisch dossier bij. Hierin komen de belangrijkste medische gegevens te staan, maar ook de persoonsgegevens en het verleden van een persoon. Daarnaast kan het ook zijn dat je financiële handelingen moet verrichten. Uiteraard leer je ook werken met de meest gebruikte ziekenhuissystemen.

Kinderen en ouders gaan begeleiden in het dagelijkse leven

Je kunt natuurlijk ook in de zorg gaan werken als pedagogische medewerker. Vaak ben je dan de eerste persoon die te hulp schiet tussen ouders en kinderen. Met de HBO pedagogiek opleiding die je al in 12 maanden kunt afronden ben je volledig opgeleid. Je leert o.a. om kinderen en ouders beide te leren begrijpen. Daarnaast zul je vaak ook een middenweg moeten vinden die voor zowel de kinderen fijn is als dat het past in het patroon van de ouders. Het is jouw taak om net even buiten de hokjes te denken zodat je beide partijen tevreden krijgt. Ook leer je alle aspecten die in verschillende levensfases aan bod komen. Zo is de aanpak bij een kind van 4 vele malen anders als bij een kind van 12. Daarnaast leer je ook hoe je interventies kunt hebben met beide partijen. Ook komen de basisprincipes van begeleiden aan bod. Echter is het bij ieder kind een unieke situatie en zul je net zo lang door moeten zoeken tot je de juiste behandelmethode hebt.

Waarom je hier goed over moet nadenken

Het is belangrijk om goed na te denken over de keuze voor een opleiding. In de meeste gevallen maken mensen de keuze voor het leven en zitten ze hier vaak dan ook aan vast. Het is dus belangrijk dat je een opleiding en het werk wat daarin te krijgen is leuk vind. Echter moet je natuurlijk ook naar het financiële plaatje kijken. Wanneer je een gezin wil beginnen moet er natuurlijk voldoende brood op de plank komen.