Werkschoenen vergelijken: kies jouw ideale werkschoen

Hoge werkschoen

Zijn jouw oude werkschoenen versleten en is het tijd voor een nieuw paar? Voor sommige beroepsgroepen verplicht. Als jij de opdracht krijgt van jouw werkgever om veiligheidsschoenen aan te schaffen, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Wij helpen jou graag op weg met de keuze van jouw perfecte werkschoen.

Hoog of laag model

Draag jij liever lage of hoge werkschoenen? Het voordeel van lage werkschoenen is dat je vrijer met jouw enkels kan bewegen. Maar hoge werkschoenen hebben ook voordelen:

  • meer versteviging aan de voet en enkel
  • bescherming van achillespees

Zonder of met beschermende overneus?

In sommige sectoren krijgen de schoenen veel te voorduren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw, waar S3 schoenen vaak verplicht zijn. Deze schoenen moeten tegen een stootje kunnen door de zware omstandigheden. Hier kun je het best een overneus nemen om vroegtijdige slijtage tegen te gaan.

Voor een beroep met lichtere werkzaamheden, kun je beter geen overneus nemen. De schoen wordt namelijk wel wat zwaarder en minder ademend door zo’n overneus.

Wel of niet waterafstotend?

Zijn jouw werkzaamheden buiten of heb jij te maken met vochtige werkomstandigheden? Dan is het slim om waterbestendige werkschoenen te nemen. Kies voor een waterafstotende of werkschoenen S3 waterdicht.

Werk jij voornamelijk binnen en in droge omstandigheden? Dan is het niet noodzakelijk om waterafstotende schoenen te hebben. Je kunt dan gerust kiezen voor een S1 of S2 werkschoen.

Stalen neus of composiet neus?

Werkschoenen met een veiligheidsneus beschermen jouw tenen optimaal tegen vallende voorwerpen en zware objecten. Veel voorkomende letsels aan de tenen worden op deze manier voorkomen. De stalen variant veiligheidsneus is waarschijnlijk de meest bekende, maar je hebt ook de composiet veiligheidsneus. Wat zijn de verschillen?

  • Composiet is lichter dan staal
  • Staal is goedkoper dan composiet
  • Staal is compacter/sterker dan composiet, waardoor de stalen neus minder lomp is

Lichtgewicht of zwaar en robuust?

Voor beroepen waar veel gelopen wordt, speelt het loopcomfort een grote rol in de juiste schoenkeuze. Door een lichte schoen te nemen, worden jouw benen en voeten minder snel moe. Andere factoren die bijdragen aan het loopcomfort:

  • Goede schokdemping
  • Zool met energieteruggave tijdens het lopen
  • Lichtgewicht
  • Flexibele schoen

Loop jij niet veel op de werkvloer en wil jij liever robuuste schoenen? Dan kun je gerust een wat stuggere en zwaardere schoen nemen die veel stevigheid biedt.

Veel of weinig budget?

Er zijn goede werkschoenen in elke prijsklasse. Het voordeel van het duurdere segment, is dat ze vaak wat duurzamer zijn. Hierdoor gaan de schoenen langer mee en hoef je ze minder snel te vervangen. Goedkope werkschoenen zijn ideaal voor bijvoorbeeld de uitzendbranche, omdat ze voor kortere tijd veel gebruikt worden.