Wielrennen in alle weersomstandigheden met de juiste handschoenen

Elke wielerliefhebber weet het ondertussen: met handschoenen fiets je veel fijner. Niet alleen zorgen de handschoenen voor meer grip op het stuur (vooral wanneer je handen zweten door de inspanning), ook beschermen de handschoenen jou tegen de gevolgen van een harde val. Met handschoenen aan bescherm jij je polsen en handen tegen het harde asfalt. Fietshandschoenen bestaan in verschillende soorten en maten, en niet elke fietshandschoen is geschikt voor elk weertype. Grofgezegd worden de handschoenen verdeeld in twee soorten: de winterhandschoenen en de zomerhandschoenen.

Zomerhandschoenen: een goede cushion, zweet snel laten afvoeren

Wanneer men denkt aan wielrenhandschoenen krijgt men gelijk het beeld van de zomerhandschoen voor ogen: kleine handschoenen met een verdikking bij de handpalm. De bovenkant, de vingertoppen, van deze handschoen zijn los, waardoor je vingers er tussenuit steken. Dit maakt het makkelijker om de rem te bedienen en om te schakelen. De winterhandschoenen hebben een gesloten bovenkant, maar de vingertoppen zijn wel van elastisch materiaal. Hierdoor is het mogelijk om te schakelen en remmen. Wie kiest voor zomerhandschoenen, wil waarschijnlijk een licht model met een goede cushion. Zweet moet snel afgevoerd kunnen worden, en je wilt maximale grip houden op het stuur.

Winterhandschoenen beschermen tegen de kou, maar beschermen ze ook tegen regen?

De winterhandschoen aan de andere kant beschermt tegen de kou, wat ook wel weer logisch is. Toch zijn er hier ook keuzes te over wanneer het gaat om het vinden van de juiste handschoen. Sommige mensen vinden het fijn om te wielrennen wanneer het regent. Waterdichte of waterafstotende handschoenen kunnen dan het fietsen een stukje comfortabeler maken. Mocht je een smartphone gebruiken tijdens het wielrennen (bijvoorbeeld om Strava te gebruiken) dan kun je kiezen voor een touchscreen compatible handschoen. Mocht je van plan zijn om te gaan fietsen onder extreme (winterse) omstandigheden, dan kan de Dual Heating handschoen van BERTSCHAT van pas komen.