Wordt een rouwboeket vergoed via de uitvaartverzekering?

rouwboeket vergoed

Rouwbloemen staan voor hoop, liefde en medeleven. Een rouwboeket is dan ook een belangrijk onderdeel bij de uitvaart. Een passend boeket maakt de uitvaart persoonlijker en kan nabestaanden troost bieden. Maar hoe zit het precies met de vergoeding via de uitvaartverzekering? En met welke voorwaarden moet je rekening houden? Je leest het in onderstaand artikel.

Check de voorwaarden

Om te weten of een rouwboeket wordt vergoed via de is het nodig om de voorwaarden van de verzekeringspolis te checken. In deze voorwaarden staat of je vrij bent in de keuze van rouwbloemen of dat er een vast rouwboeket via de uitvaartverzorger wordt geregeld. Per uitvaartverzekeraar en type polis kan de vergoeding van rouwbloemen verschillen

In de polisvoorwaarden kan de verzekeraar beperkende voorwaarden hanteren, zoals bijvoorbeeld: de verzekeraar werkt alleen samen met bepaalde bloemisten of er is een vast bedrag gereserveerd voor bloemen. Per polis kunnen deze voorwaarden verschillen. Daarom hebben we hieronder per type polis in kaart gemaakt in hoeverre nabestaanden zelf een rouwboeket kunnen kiezen voor bij de uitvaart.

Naturaverzekering: geen of beperkt

Als nabestaande heb je bij een naturaverzekering geen of beperkte keuze voor het zelf uitkiezen van rouwboeketten. Vaak maakt de verzekeraar bij dit type polis afspraken met uitvaartverzorgers en wordt er vaak samengewerkt met bepaalde bloemisten. Ook wordt bij een naturaverzekering vaak een gestandaardiseerd rouwboeket gebruikt tegen een vooraf bepaald bedrag. Tenzij je als nabestaande geld bijlegt heb je dus weinig te kiezen. Er zijn ook naturaverzekeringen waarbij rouwbloemen helemaal niet zijn meeverzekerd. Zeker bij de goedkoopste uitvaartverzekering is dit vaak niet het geval.

Natura sommenverzekering: meer keuze

Bij een natura sommenverzekering wordt er een bedrag verzekerd waarvoor de uitvaart bekostigd kan worden. Dit bedrag mag vanzelfsprekend enkel gebruikt worden om de uitvaart te betalen. Uitvaartkosten kunnen gedeclareerd worden bij de uitvaartverzekeraar. Je hebt volledige keuzevrijheid in de vormgeving, keuze voor uitvaartonderneming en de keuze voor rouwbloemen.

Kapitaalverzekering: volledige keuze

Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden na het overlijden van hun dierbare een geldbedrag uitgekeerd. Dit bedrag mag volledig naar eigen wens gebruikt worden om invulling te geven aan de uitvaart. Ook in de keuze voor rouwboeketten wordt je vrijgelaten.