Zijn PV panelen iets voor mij?

PV panelen

Er komen steeds meer mogelijkheden op de markt om duurzaam en goedkoop particulier energie op te wekken. Een van deze manieren is het gebruiken van PV panelen. Deze kunnen op je huis geplaatst worden en zorgen daarmee voor groene stroom, die je voordeliger en zonder zorgen op kunt wekken. Misschien zijn PV panelen ook wel iets voor jou? Om daar achter te komen is het verstandig je iets meer in te lezen over het onderwerp.

Wat zijn PV panelen?

Misschien ben je nog niet zo bekend met het onderwerp, maar je hebt ze vast al eens gezien. PV panelen is eigenlijk de wat meer technische benaming voor zonnepanelen. De afkorting PV staat voor Photo Voltiac, wat letterlijk vertaald kan worden naar ‘licht en stroom’. PV panelen zijn dus bedoeld voor het opwekken van elektriciteit en stroomvoorziening voor de verlichting in en rondom het huis.

Binnen de wereld van de PV panelen zijn er verschillende varianten. Als je kijkt naar de panelen zelf zijn er drie stijlen. Zo heb je mono kristallijnpanelen die je vaak op iemands huis ziet liggen. Deze hebben de herkenbare zwarte kleur. Zijn de panelen blauw, dan is de kans groot dat deze zonnepanelen poly kristallijnen hebben. Tot slot heb je nog dunne film panelen, die zoals de naam al doet vermoeden dunner zijn dan de andere varianten.

Waarvoor gebruik je welk systeem?

Naast de varianten zonnepanelen zelf zijn er ook verschillende systemen waarop de panelen kunnen werken. Bij PV panelen maken we dit onderscheid in twee systemen. Allereerst de net-gekoppelde PV systemen, waar de panelen verbonden staan met een netwerk. Wanneer de panelen dan geen stroom kunnen voorzien, kan deze stroom uit het net opgewekt worden. Het andere systeem is het off grid systeem, waarin er geen netwerkverbinding is, maar de stroom wordt opgeslagen in een eigen accu.

In de meeste gevallen zul je vast al bekend zijn met de net-gekoppelde PV systemen. Dit komt omdat deze worden gebruikt voor grote en onroerende zaken, zoals je huis of een kantoorpand. Off grid is meestal kleiner en omdat de accu verplaatsbaar is kan dit systeem worden gebruikt voor individuele en beweeglijke apparaten, bijvoorbeeld de stroomvoorziening in een voertuig of voor plekjes die losstaan van het gewone woonhuis, zoals een tuinhuisje.

Wat leveren PV panelen op?

PV panelen zijn een goedkope manier om zelf energie op te wekken. Je kunt met zelfopgewekte energie enorm besparen op de energiekosten en hebt ook altijd zoveel energie als je nodig hebt. Daarnaast is energie opwekken uit zonlicht beter voor het milieu. Er zijn geen grote fabrieken nodig om energie uit fossiele brandstof te winnen en zo verminder je indirect de carbonvoetafdruk.

Ook kun je de BTW van de aanschaf van zonnepanelen vaak terugkrijgen van de Belastingdienst. Zo beloont de overheid mensen die goed bezig zijn. De aanschaf en installatie van PV panelen kan in het begin een aardige duit kosten, maar hoe meer je gebruik kunt maken van deze energie, hoe sneller je deze investering eruit hebt.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd geraakt in het gebruik van PV panelen maar heb je nog vragen over hoe deze voor jou voordelig kunnen zijn? Neem dan contact op met de installateur die je persoonlijk advies kan geven wat het beste geschikt is voor jouw situatie en of PV panelen jouw rendement ook flink de lucht in kan laten schieten.