Zo gaat jouw auto accu het langste mee

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van je auto. Deze batterij wordt namelijk onder andere gebruikt om de auto op te starten of het leveren van stroom aan andere elektrische onderdelen van je auto. De accu van je auto moet regelmatig worden vervangen. Want als deze nog maar 80% capaciteit heeft, is hij niet meer geschikt voor in je auto. Lees hier hoe je je accu zo lang mogelijk mee kunt laten gaan zodat je lang plezier hebt van je auto

Levensduur van je auto accu 

Gemiddeld gaat een accu vier tot zes jaar mee, maar dit verschilt per accu en per manier van gebruik. Zo kan het soms ineens afgelopen zijn en een andere keer kun je nog heel wat langer met een accu doen. Helaas neemt de capaciteit van je accu op den duur wel af, en dat heeft verschillende oorzaken. Zo kan loodsulfaat achterblijven wat zich ophoopt. Hierdoor werkt de accu na een lange tijd niet meer naar behoren. Ook kan er te weinig elektrolyt in de accu aanwezig zijn waardoor de auto niet meer start. 

Langer doen met je auto accu 

Er zijn veel zaken die invloed hebben op de levensduur van je accu zoals het onderhoud, verbruik en zelfs je rijstijl. Slecht onderhoud kan de levensduur van je accu drastisch verminderen, omdat hij zichzelf dan minder goed kan opladen. Zorg dus dat je de accu regelmatig laat nakijken en geef je auto ieder jaar een goede beurt. Iets anders dat de levensduur van de accu kan verlengen is het regelmatig afleggen van langere afstanden. Wanneer je alleen maar korte ritten rijdt, dan wordt de accu nooit optimaal opgeladen. Rijd je echt alleen maar kortere stukken met de auto? Schaf dan een acculader aan die jouw accu optimaal kan opladen. 

Auto accu: duurder is niet altijd beter 

De prijs van jouw accu heeft vaak geen invloed op de levensduur. Dus een duurdere auto accu kopen betekent niet altijd dat je ook echt een betere accu aanschaft. Het laadsysteem van de auto zelf en jouw eigen rijstijl hebben een veel grotere invloed op de accu. Laat daarom altijd eerst het laadsysteem nakijken voordat je meteen een duurdere accu aanschaft.