Zo kan je gas besparen met zonnepanelen

zonnepanelen

De meeste woningen in Nederland zitten nog op het gasnetwerk aangesloten. Met de huidige prijzen van het gas wordt het een hele kostenpost. Je kunt zelf geen gas opwekken, maar je kunt wel kijken of je jouw gasverbruik kunt verminderen door dit te compenseren met stroom en stroom kun je zelf opwekken door middel van zonnepanelen. Zo zijn er mogelijkheden om jouw huis niet meer te verwarmen met gas, maar door middel van jouw zonnepanelen. Hieronder lees je hoe je gas kunt besparen door te investeren in zonnepanelen op jouw dak. 

Zorg voor goede isolatie van je woning

Voordat je overgaat naar het aanschaffen van zonnepanelen om je gasverbruik te verminderen, moet je starten met goede isolatie. Jouw huis heeft altijd zwakke plekken in de isolatie, mits je een energie neutrale nieuwe woning hebt. Je kunt door middel van meetapparatuur, gezond verstand of door het aanvragen van een adviesrapport, onderzoeken waar jouw zwakke plekken zitten. Als je zorgt dat de isolatie wordt verbeterd, zoals het dak en de vloer maar ook eventueel de ramen, dan bespaar je sowieso al op je gasverbruik en is de overstap naar zonnepanelen makkelijker omdat je woning minder verwarmd hoeft te worden. Het aantal zonnepanelen dat je namelijk nodig hebt, hangt af van jouw verbruik en hoe minder jouw verbruik hoe minder zonnepanelen je nodig hebt om jouw huis te verwarmen. Het is dus verstandig om deze stap niet over te slaan. 

Gebruik een zonneboiler voor jouw warm water

Als je minder gas wilt gaan verbruiken kun je een zonneboiler aanschaffen. Door de levering van warm water uit de boiler die gekoppeld is aan jouw zonnepanelen, heb je dus geen gas meer nodig voor warm water. Zo kun je dus door middel van zonnepanelen besparen om jouw gasverbruik. Omdat het hier gaat om een zonneboiler en geen elektrische boiler, heb je dus ook geen stijging van jouw elektraverbruik. Immers verbruiken elektrische boilers over het algemeen best wat stroom, maar doordat je dit ondervangt met de zonnepanelen is het een win-win situatie. Kies voor verduurzaming én voor jouw portemonnee door een zonneboiler te combineren met zonnepanelen. 

Schaf een warmtepomp aan

Wil je niet alleen je warm water uit jouw zonnepanelen halen, maar ook jouw huis verwarmen? Dan kun je kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektra en niet op gas, waarbij een aansluiting op zonnepanelen zorgen voor een stabiel energieverbruik. Door de warmtepomp aan te schaffen en deze aan te sluiten op jouw zonnepanelen doe je wel een grote investering, maar het kantelpunt zit hem rond de 6 jaar. Afhankelijk van de lopende subsidies kan dit zelfs verkort worden doordat je investeringskosten lager zijn. 

Door middel van investeringen kun je op langer termijn zelfs winst halen uit je zonnepanelen. Voor de korte termijn heb je een lagere energie- en gasrekening en op langer termijn kun je zelf onderaan de streep geld overhouden aan de investeringen. Op deze manieren kun je dus gas besparen door middel van zonnepanelen.