Zo kies je de beste zorgverlener!

beste zorg

Wanneer je zorg nodig hebt van bijvoorbeeld een arts, fysiotherapeut of psycholoog, mag je in Nederland zelf kiezen naar wie je toe gaat. Ook als het gaat om een ziekenhuis of zorginstelling heb je (mits de benodigde zorg daar plaats kan vinden) als patiënt recht op vrije keuze. Maar hoe vind je nou een goede zorgverlener? In dit artikel leggen we uit waar je zoal op moet letten!

Wat vind je zelf belangrijk?

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is “wat vind ik nou echt belangrijk aan een zorgverlener”? Wil je bijvoorbeeld perse een mannelijke arts hebben? Of misschien juist liever een vrouwelijke? Ook de afstand kan een belangrijke factor zijn. Zeker wanneer je slecht ter been bent en niet goed meer auto kunt rijden. Denk dus goed na over dergelijke zaken die persoonlijk belangrijk voor je zijn

Advies vragen aan huisarts

Wanneer je in kaart hebt wat je belangrijk vindt aan de zorgaanbieder, is de volgende stap om informatie in te gaan winnen. Zo kun je bijvoorbeeld advies vragen aan je huidige huisarts. Veel zorgverleners kennen elkaar, dus je huisarts kan mogelijk een zorgverlener aanbieden die voldoet aan jouw wensen.

Ervaringen van anderen

Een andere optie is het bekijken van ervaringen van andere patiënten met een zelfde aandoening. Zo ken je misschien via via mensen in je persoonlijke kring met een soortgelijke aandoening. Ook kun je online zoeken, bijvoorbeeld door te kijken naar de Zorgkaart Nederland. Dit is een website waarop patiënten hun ervaring met zorgverleners delen. Alhoewel het hierbij gaat om persoonlijke ervaringen, kunnen deze je mogelijk een beter beeld geven van een bepaalde zorgverlener.

Eerste gesprek

Denk je een geschikte zorgverlener gevonden te hebben? Dan is de volgende stap om een eerste kennismakingsgesprek in te plannen. Hierdoor krijg je een beter beeld van de betreffende zorgverlener. Is er een klik? Dan heb je je zorgverlener gevonden! Valt het kennismakingsgesprek toch tegen? Dan kun je gewoon verder zoeken.

Liever niet zelf zoeken?

Is het zelf zoeken naar een geschikte zorgverlener iets te ingewikkeld voor je? Dan kun je de hulp inschakelen van Zorgservice Brabant. Zij kunnen jou dan helpen bij het vinden van een geschikte zorgverlener wanneer het gaat om zaken als 24-uurs zorg, ouderenzorg en huishoudelijke zorg.