Zoveel verschillende soorten koffie: kies een variant die bij je past

In Nederland houden we van koffie. Er zijn maar weinig mensen die geen bakje drinken in de ochtend, na het ontbijt, met vrienden op het terras of na het eten. Er zijn een groot aantal verschillende soorten koffiebonen en deze bepalen de smaak. Het is dus zeker zo dat er een perfecte melange bestaat voor jou. Wil jij weten welke koffiesoort bij je past? Loop dan de onderstaande informatie door en je maakt vast een uitstekende conclusie.

Koffie uitkiezen op koffieboon

Het eerste wat je jezelf af moet vragen is welke koffieboon je voorkeur heeft. Arabica en Robusta zijn verreweg de meest gangbare bonen.

  • De Arabica boon is verantwoordelijk voor 70% van alle koffie die wereldwijd wordt gezet. Deze bonen zijn fruitachtig en mild van smaak, hebben een zacht aroma en bevatten minder cafeïne. Dat komt doordat ze op hoge plantages worden geteeld.
  • De Robusta bonen komen van planten die lager groeien. Daardoor zijn ze bitter, pittig en hebben ze een nootachtige nasmaak. Ook bevatten Robusta bonen meer cafeïne dan Arabica bonen.

Veel koffieproducenten bieden een melange van de twee bonen aan.

De herkomst van de boon

Koffiebonen worden geteeld in verschillende regio’s in de wereld. Verreweg de meeste koffie komt uit Midden- en Zuid Amerika en landen zoals Brazilië, Costa Rica en Colombia. Deze bonen herken je door een wijnachtige- en fruitige smaak. Braziliaanse koffie is zoeter en chocoladeachtig. Een andere regio is Azië en dan met name de landen Indonesië, Vietnam en India. Koffiebonen uit dat gebied hebben een kruidige en zoete smaak. De bonen uit Afrika en het Midden-Oosten zijn frisser en fruitiger en je proeft hinten van aardbeien, citrusvruchten of blauwe bessen. Deze komen voornamelijk uit Ethiopië, Kenia en Jemen.

De roast

Koffiebonen zijn eigenlijk pitten van de koffieplant. Als ze geoogst worden zijn ze niet te gebruiken en worden ze eerst geroosterd. Daarna is het mogelijk om ze te vermalen en er een drankje van te maken. Er worden light-, medium- en dark roast koffiebonen aangeboden.

  • De light roast koffiebonen zijn het kortste geroosterd en hebben de lichtste kleur. Deze geven de meest natuurlijke smaak van koffie aan je bakje.
  • Medium roast bonen zijn wat langer geroosterd en zijn daardoor donkerder. Hierdoor blijft de natuurlijke smaak van koffie bestaan, maar is deze tegelijkertijd voller en intenser.
  • De dark roast bonen zijn het langste geroosterd. Ze hebben een olielaagje aan de buitenkant. De natuurlijke smaak heeft plaatsgemaakt voor de smaken die tijdens het branden naar buiten worden gebracht. Dit type boon is erg geschikt voor espresso.

Je methode en favoriete bakje

De koffiesoort die je kiest moet ook passen bij het soort bakje dat je zet. Voor een espresso kies je bonen met een dark roast en een diepe smaak. Voor een americano is een fruitige boon ook uitstekend. Een cappuccino maak je met een kruidige, chocolade achtige of nootachtige boon. Het is uiteindelijk jouw smaak en voorkeur die bepalen wat de beste koffie is voor jou. Neems een een kijkje op KoffieTheePlaza.nl en bestel de lekkerste koffie uit binnen- en buitenland.